Velika očekivanja od autoputa Niš-Priština-Tirana-Drač

Odlična poslovna saradnja Srbije i Albanije za vreme pandemije

RegionVesti

7.6.2021 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Odlična poslovna saradnja Srbije i Albanije za vreme pandemije Odlična poslovna saradnja Srbije i Albanije za vreme pandemije
Srbija i Albanija su u 2020. godini ostvarile istorijske rezultate u poslovnoj saradnji, a očekuje se da će 2021. biti još bolja, izjavio je... Odlična poslovna saradnja Srbije i Albanije za vreme pandemije

Srbija i Albanija su u 2020. godini ostvarile istorijske rezultate u poslovnoj saradnji, a očekuje se da će 2021. biti još bolja, izjavio je za RTS Marko Divljan iz „Milšpeda“.

„Albanija kao država zaista planira i ulaže napore i novac u infrastrukturu. To ide nešto sporije, ali uz sinergiju koju će dobiti zahvaljujući Zapadnom Balkanu, odnosno udruženim privrednim komorama, to će jako brzo ići“, rekao je Divljan.

Međutim, prema rečima Nikole Vuljajia iz Privredne Komore Srbije, iako je privredna i investiciona saradnja još ispod potencijala, u ekonomiji regiona Albanija i Srbija beleže međusobni najveći rast.

Robna razmena je od 2016. godine porasla za 70 odsto, prenosi portal. U Albaniju izvozimo lekove, deterdžente, gvožđe, čelik, žitarice.., a uvozimo poluproizvode za proizvodnju obuće, cement, betonski čelik i drugo.

„Čak i u prvih pet meseci ove godine, u odnosu na prošlu, uvoz je porastao za 12 odsto, a izvoz za četiri odsto“, naveo je predsednik Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija Isuf Fera.

On je istakao da je 2020. jedna od najboljih u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje, bez obzira na pandemiju Covid-19.

Kako piše RTS, privrednici mnogo očekuju od izgradnje 384 kilometra dugog autoputa Niš-Priština-Tirana-Drač, koji će centralnu Srbiju i Koridor 10 spojiti sa albanskom lukom na Jadranskom moru.

Tagovi
SRBIJA VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...