Samo od malina 259 miliona evra prihoda u prošloj godini

Srpsko voće najtraženije u zemljama EU i Rusiji

AgrobiznisBiznis

24.5.2021 08:39 Autor: Ljiljana Begović 0

Srpsko voće najtraženije u zemljama EU i Rusiji Srpsko voće najtraženije u zemljama EU i Rusiji
Pored svih poteškoća u prethodnoj godini, koju je obeležila pandemija Covid-19, iz Srbije je, uglavnom u zemlje Evropske unije i Rusku Federaciju, izvezeno dosta... Srpsko voće najtraženije u zemljama EU i Rusiji

Pored svih poteškoća u prethodnoj godini, koju je obeležila pandemija Covid-19, iz Srbije je, uglavnom u zemlje Evropske unije i Rusku Federaciju, izvezeno dosta žitarica i voća.

Sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije (PKS) Aleksandar Bogunović kaže da je izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije imao rast za oko šest odsto. Najveću zaslugu za to imaju cene poljoprivrednih proizvoda, koje su u prošloj godini bile nešto veće.

„Na prvom mestu je malina sa 259 miliona evra prihoda od izvoza, zahvaljujući velikoj potražnji, a i dobroj ceni malina. U Srbiji je prošle godine proizvedeno oko 1,6 miliona tona voća, a izvezeno je 503.000 tona, što je vrednosno oko 644 miliona evra i predstavlja rast za oko 19 odsto”, ističe Bogunović.

On precizira da su glavna tržišta za malinu Nemačka, gde se godišnje izveze oko 37 odsto, Francuska (17 odsto) i Belgija (sedam odsto). Između pet i sedam odsto otišlo je u Veliku Britaniju, Holandiju i druge zemlje EU, ali je srpska malina našla put i do SAD, Australije i Rusije.

Drvo jabuke
Foto: Velibor Gajović

Na drugom mestu kada je reč o izvozu, prema rečima Bogunovića, je jabuka, a kao i prethodnih godina i u prošloj je zabeležen izvoz od oko 110 miliona evra. Dodaje da oko 78 odsto tog izvoza završava na tržištu Ruske Federacije, a Srbija je naveći izvoznik jabuke u tu zemlju.

„Zanimljivo je da je kupina ostvarila prihod od 41 milion evra, višnja oko 40 miliona evra. Samo zamrznute višnje izvezeno je oko 32 miliona evra na tržište EU i Ruske Federacije. Šljive je izvezeno u vrednosti oko 21 milion evra, a oko 86 odsto je otišlo u svežem stanju i to uglavnom u zemlje EU i Rusku Federaciju, i suve 13 odsto. Izvožene su i breskve, jagode, nektarine i trešnje i to većim delom na tržište Ruske Federacije“, navodi Bogunović.

Borovnica iz godine u godinu ima trend rasta i njeno tržište su zemlje EU.

Kada je reč o povrću, prethodna godina je bila nešto lošija, vrednost izvoza je bila oko 110 miliona evra. Iz Srbije se uglavnom izvozio zamrznuti program, kao i sušeno povrće, i to najviše paradajz, paprik, kornišoni, pasulj i beli luk.

Foto: Pixabay.com

Bogunović ističe da je mlinsko-pekarska industrija u prethodnom periodu ostvarila stabilno poslovanje, zahvaljujući dobroj sirovinskoj bazi, nije bilo nestašica pšenice, a ni brašna. Ostvaren je rast izvoza za 11 odsto, izvezeno je oko 1.300 tona peciva i smanjen je uvoz za šest odsto.

Govoreći o uvozu, Bogunović kaže da Srbija najviše uvozi citrusno voće ili kulture koje naša zemlja nema.

„Radimo na podršci kompanijama da izlažu svoje proizvode na sajmovima u inostranstvu, ali i da im omogućimo odgovarajuće bilateralne sastanke i povezivanje sa potencijalnim kupcima. Dovodimo i kupce u Srbiju kako bi se bolje povezali sa potencijalnim klijentima, a s druge strane trudimo se da našim proizvođačima dajemo blagovremene informacije gde mogu da se pojave na tenderima i na koji način još mogu da stupe sa stranim kompanijama“, navodi Bogunović, prenosi Tanjug.

Takođe, PKS u Nemačkoj, Sloveniji, Moskvi, Emiratima, Albaniji, Briselu, Beču, Sofiji, Italiji, Francuskoj ima svoja predstavništva za bolje povezivanje kompanija sa kupcima.

Bogunović je dodao da PKS sa Vladom Srbije trenutno radi na pripremama za međunarodni sajam prehrambene industrije Dubai Expo, koji će trajati šest meseci, od 1. oktobra ove godine do 31. marta 2022. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...