Potrebno je ozbiljno shvatiti preporuke o uštedi električne energije

Odluku o pomeranju grejne sezone jedino može da usvoji Skupština Beograda

InfrastrukturaNovacSrbijaU fokusuVesti

9.9.2022 14:49 Autor: Stanislav Stanišić 25

Odluku o pomeranju grejne sezone jedino može da usvoji Skupština Beograda Odluku o pomeranju grejne sezone jedino može da usvoji Skupština Beograda
Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane istaklo je na svom veb-sajtu predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, kao i izradu planova za... Odluku o pomeranju grejne sezone jedino može da usvoji Skupština Beograda

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane istaklo je na svom veb-sajtu predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, kao i izradu planova za smanjenje gubitaka toplotne energije i hemijski pripremljene vode iz distributivne mreže.

Istaknuto je da su mere i planovi upućeni na saglasnost upravi Grada Beograda. Među 13 preporuka najviše pažnje je izazvao predlog o pomeranju početka i kraja grejne sezone.

Stručnjak za energetiku i konsultant u Deloitte Srbija Željko Marković kaže za Biznis.rs da je ovo još uvek na nivou predloga i da konačnu odluku donosi Skupština Beograda.

„O predloženim merama za pomeranje početka i kraja grejne sezone tek treba da se izjasni Skupština Beograda koja jedina može da usvoji takvu odluku. Pošto su iz Beogradskih elektrana predložili ovu promenu, nadležni organ, u ovom slučaju gradska skupština, samo promenom zakonskog okvira može da ozvaniči pomenutu inicijativu. Sve ostale predložene mere koje su navedene u saopštenju JP Beogradske elektrane su mere energetske efikasnosti koje se neće odražavati na komfor građana i idu u koristi uštede energije što je resorno ministarstvo tražilo od javnih preduzeća“, ističe Marković.

Predložene mere Ministarstva energetike i rudarstva treba shvatiti ozbiljno jer apeluju na racionalnu potrošnju privrede i stanovništva.

„Realizacija predloga Ministarstva energetike i rudarstva je veoma bitna za državu jer će pre svega smanjiti potrebu za uvozom električne energije. Građanima treba da bude u interesu da se racionalno ophode i smanje svoje račune i na taj način uštede sopstveni novac. Sve predložene mere ne utiču na kvalitet života već apeluju na racionalnu potrošnju“, navodi Marković.

On dodaje da je očigledno resorno ministarstvo propustilo priliku da posegne za rigoroznijim merama koje su usvojene u ostalim evropskim zemljama. Međutim, ukoliko se ne ostvari predviđena ušteda treba očekivati dalje korake.

„Sve mere koje je predložilo Ministarstvo energetike i rudarstva su veoma bitne za državu jer će pre svega smanjiti potrebu uvoza električne energije. Država bi trebalo da prati efekat predloženih mera iz meseca u mesec jer ukoliko se ne postigne ušteda od 15 odsto, može se očekivati da se mere prošire. Cilj, na primer Mađarske, je ušteda od 20-25 odsto, što se poklapa sa njihovom potrošnjom gasa, kao što je slučaj i sa ostalim zemljama u Evropi. Kod nas je najkritičnija električna energija koju moramo da uvezemo, zbog čega su naše mere usmerene na uštede u električnoj energiji“, zaključuje Marković.

  • VOJKAN

    9.9.2022 #1 Author

    Oni će svašta da izmisle samo da zavrnu ventile

    Odgovori

  • Jovana24

    9.9.2022 #3 Author

    Hah, znaci placamo skuplju struju, i jos ce nam odloziti grejnu sezonu da oni ne bi uvezli vise struje koju mi svakako placamo vise. Sve za nas gradjane.

    Odgovori

  • MAJA

    9.9.2022 #5 Author

    Vala bas uvek se nadje razlog

    Odgovori

  • MAJA

    9.9.2022 #6 Author

    A zašto bi pomerali da mi je znati

    Odgovori

  • Emilija

    9.9.2022 #8 Author

    Sve po dzepu gradjana

    Odgovori

  • Tina

    9.9.2022 #11 Author

    Sve zavisi od temperature

    Odgovori

  • MARIJA

    9.9.2022 #13 Author

    Ko prezimi pričaće

    Odgovori

  • Dea

    9.9.2022 #14 Author

    Pocelo je. Vec nas je upravnik obavestio da je poskupelo odrzavanje zgrade npr

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.9.2022 #15 Author

    Poskupljenje je neminovno,a bice nam najhladnija zima sto se grejanja tice…

    Odgovori

  • GAGA

    10.9.2022 #16 Author

    Besmisleno je pomerati grejnu sezonu, jer ako bude toplo, svakako nece grejati, a ako zahladni arcice se ogromne kolicine struje

    Odgovori

  • LEKi

    10.9.2022 #17 Author

    Svakako ce ova zima biti puna izazova

    Odgovori

  • IVAN

    10.9.2022 #19 Author

    Sta smeraju sada?

    Odgovori

  • VERA

    10.9.2022 #20 Author

    Pomeranje grejne sezone ako zahladni ce samo napraviti kolaps.u snabdevanju.

    Odgovori

  • Dragana

    11.9.2022 #21 Author

    Mozda grejanja nece ni biti a slace nam racune. Nebi me ni to cudilo

    Odgovori

  • NATI29

    11.9.2022 #22 Author

    Trebalo bi da se prilagode vremenu

    Odgovori

  • TATJANA

    11.9.2022 #23 Author

    Kakvo ludilo nas ceka

    Odgovori

  • Boba3

    11.9.2022 #24 Author

    Sve ce oni promeniti kako njima odgovara

    Odgovori

  • ZVEZDICA91

    12.9.2022 #25 Author

    Kupićemo deblji jorgan 😄

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...