direktor jkp Beogradske elektrane dao neočekivane predloge za uštedu

Da li će biti promena u trajanju grejne sezone u uslovima krize?

InfrastrukturaSrbijaVesti

6.9.2022 13:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Da li će biti promena u trajanju grejne sezone u uslovima krize? Da li će biti promena u trajanju grejne sezone u uslovima krize?
Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane donelo je predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, kao i izradu planova za smanjenje gubitaka toplotne... Da li će biti promena u trajanju grejne sezone u uslovima krize?

Javno komunalno preduzeće Beogradske elektrane donelo je predloge preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije, kao i izradu planova za smanjenje gubitaka toplotne energije i hemijski pripremljene vode iz distributivne mreže. Mere i planove direktor Rade Basta je uputio na saglasnost gradskoj upravi Grada Beograda.

“Beogradske elektrane rade i radiće sve kako bi bile obezbeđene dovoljne količine energenata za proizvodnju toplotne energije za građane i privredu Beograda. Zahvaljujući finansijskoj stabilnosti i odgovornoj energetskoj politici države uspevamo da održimo bezbednost snabdevanja potrošača uvažavajući činjenicu da se i naša država suočava sa krizom u snabdevanju i visokim cenama energije na svetskom tržištu“, istakao je Basta u pisanoj izjavi koje je objavilo JKP Beogradske elektrane.

Kako kaže direktor beogradskog javnog preduzeća, moguće uštede u potrošnji električne i toplotne energije predstavljaju važan izvor jačanja energetske bezbednosti i smanjenja troškova, zbog čega je pripremio predloge preporuka.

Basta je naveo 13 mera za uštedu u potrošnji električne i toplotne energije, od kojih se većina odnosi na poslovanje u okviru samog preduzeća. Međutim, tri njegova predloga će sigurno uzbuditi domaću javnost:

  • Sa velikim potrošačima preispitati režim isporuke toplotne energije tako da bude prilagođen kriterijumu minimalne potrošnje energenata,
  • Preispitati uslove isporuke potrošne tople vode domaćinstvima,
  • Razmotriti pomeranje početka i kraja grejne sezone saglasno kriznim uslovima.

Još uvek nije precizirano na koji način će biti preispitan režim isporuke velikim potrošačima i koliko će zaista trajati grejna sezona u uslovima krize.

  • TATJANA

    6.9.2022 #1 Author

    Dobre su preporuke

    Odgovori

    • baba

      6.9.2022 #2 Author

      odlicne, kako da ne. ljudi pale klime za grejanje u medju sezoni vec krajem septembra, narocito porodice sa malom decom, a po recima okupatorske vlasti, gasa imamo, ali za struju i evre i dolare koje dajemo za nj., krvarimo. ovo je bukvalno pakao sta su uradili. radim u firmi koja je 20 godina radila sa epsom, posteno, fair and square dobijali ili gubili tendere. cak se ne obazirem na namestene tenderu, jer tendere za opremu TE je moguce namestiti, ali tako da odgovora EPSu.
      uglavnom je to referenca (ubija konkurenciju, ali daje koliko-toliko pouzdanog dobavljaca – ali tu se isto postavlja pitanje, dobavljac je trgovinska firma, cemu referenca?!? kada nudi proizvod kojim trguje i nudi na nekom trzistu).

      elem, za 20 godina, a vlasti su itekako menjale u prvih deset, da ne ulazim u partije i kadrove, svaka vlast je ispunjavala svoje obaveze prema dobavljacima u dan. a sada ne. unistili su bukvalno srce ove privrede, a firmi u kojoj radim, a i drugim kompanijama koje se bave energetikom, i kojima jedan od najvecih partnera je EPS, zelim srecu da se ponovo nadmecemo, pobedjujemo jedni druge ili gubimo poslove, ali na kraju balade, da budemo placeni kada fakturisemo robu. to sad nije slucaj i potencijalno je katastrofa u najavi.

      Odgovori

  • GOCA BG

    6.9.2022 #3 Author

    Predlozi su stvarno neocekivani…

    Odgovori

  • Baška

    6.9.2022 #4 Author

    Onda će narod masovno preći na grejanje klima uređajima u tom periodu a cena struje je oko 700 evra/MWh.
    Jako loši predlozi, nestručno, bez organizacionih sposobnosti dobro taktičara.

    Odgovori

  • MAJALG

    11.9.2022 #5 Author

    Ne mozemo da ocekujemo nista drugacije kada rade nestrucni ljudi, koji nas samo vode u jos vecu propast.

    Odgovori

  • LEKI

    17.9.2022 #6 Author

    Ko zna sta nas ceka

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...