Kompanija Savannah Resources planira pokretanje proizvodnje do 2026. godine

Odobreno otvaranje novog rudnika litijuma u Portugalu

EUVesti

2.6.2023 09:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Odobreno otvaranje novog rudnika litijuma u Portugalu Odobreno otvaranje novog rudnika litijuma u Portugalu
Portugalska agencija za zaštitu životne sredine odobrila je otvaranje velikog rudnika litijuma na severu zemlje, što bi moglo podstaći veću proizvodnju električnih automobila u... Odobreno otvaranje novog rudnika litijuma u Portugalu

Portugalska agencija za zaštitu životne sredine odobrila je otvaranje velikog rudnika litijuma na severu zemlje, što bi moglo podstaći veću proizvodnju električnih automobila u Evropi, objavio je SeeBiz.

Vlasnik budućeg rudnika, kompanija Savannah Resources već je pozdravila tu odluku. Britanska kompanija dobila je odobrenje za projekat još 2021. godine, ali je morala dodatno da prilagodi planove. Posle pozitivne odluke Portugalske agencije za zaštitu životne sredine, nadaju se da će konačno zeleno svetlo za projekat rudnika dobiti do 2024. godine.

Britanski vlasnici moraće da se pridržavaju niza preduslova, kao što je ograničenje za uklanjanje vegetacije sa područja projekta, zabrane upotebe vode iz obližnje reke i uređenja okoline nakon završetka vađenja litijuma.

Moraju, takođe, da pripreme „socijalno-ekonomski kompenzacioni paket“ za opštine u kojima će se nalaziti rudnik.

Vađenju litijuma protive se portugalski ekolozi i lokalna zajednica u regionu Baroso, koji je zbog svoje poljoprivredne baštine svrstan u zaštićeno područje, i od vlasti traže veću transparentnost i strožu regulativu.

Sever Portugala je među područjima najbogatijim litijumom u Evropi, i trenutno je najveći proizvođač na kontinentu, ali se taj litijum gotovo isključivo prodaje keramičkoj industriji, dok je udeo u proizvodnji visokokvalitetnog litijuma za proizvodnju automobilskih baterija izuzetno nizak.

Savannah Resources planira da pokrene novi rudnik litijuma do 2026. godine, a očekuje se da će njegovo otvaranje pomoći Evropi da postane nezavisnija u snabdevanju tom rudom, koja se uglavnom vadi u Australiji, Južnoj Americi i Kini.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...