Grčka se polako otvara za predstojeću letnju sezonu

Određeni uslovi i pravila ipak očekuju srpske putnike na omiljenoj turističkoj destinaciji

BiznisEUSrbijaTurizamVesti

19.4.2021 15:51 Autor: Marija Jovanović 2

Određeni uslovi i pravila ipak očekuju srpske putnike na omiljenoj turističkoj destinaciji Određeni uslovi i pravila ipak očekuju srpske putnike na omiljenoj turističkoj destinaciji
Grčka je zvanično otvorila granice za srpske turiste, pa naši putnici koji ulaze u Grčku to mogu na dva načina. Jedan je avionom i... Određeni uslovi i pravila ipak očekuju srpske putnike na omiljenoj turističkoj destinaciji

Grčka je zvanično otvorila granice za srpske turiste, pa naši putnici koji ulaze u Grčku to mogu na dva načina. Jedan je avionom i to preko pet aerodroma, koje propisala grčka vlada. Glavni su aerodromi u Solunu i Atini, a tu su i još tri aerodroma na velikim ostrvima. Kopnenim putem naši građani mogu preko zemalja EU, Bugarske i prelaza Promahonas, kaže za Biznis.rs direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA), Aleksandar Seničić.   

“Uz jedan ili drugi način, ono što je bitno jeste da za ulazak u zemlju postoje uslovi. Jedan je sertifikat o vakcinaciji, bez obzira o kojoj vakcini je reč. Takođe, važno je da je od primljene revakcine prošlo minimum 14 dana. Ukoliko putnik nije vakcinisan, obavezan je PCR test, koji nije stariji od 72 sata”, navodi Seničić i dodaje da je neophodno imati popunjen PLF formular, koji je već duže vreme obavezan za ulazak u Grčku, ali i druge zemlje EU.

“Formular se popunjava online minimum 24 sata ranije. On postoji na svim zvaničnim stranicima grčkih institucija. Dobija se QR kod koji putnici mogu da sačuvaju na telefonu ili u papirnoj formi”.

Foto: Tanjug

Za naše turiste ipak važe pojedine restrikcije

Iako se mnogo spekuliše o samim uslovima putovanja i pravilima koja će za vreme boravka važiti za sve, pa i za srpske turiste, Seničić naglašava da ovo nije početak turističke sezone i da su u Grčkoj još uvek na snazi restriktivne mere koje moraju da se poštuju.

“Grčki državljani još uvek imaju ograničenje za izlazak iz svojih domova. Od toga su izuzeti oni koji rade, a svi ostali moraju putem sms poruke da dobiju mogućnost da izađu iz kuće na maksimum dva sata. Tako je već sedam, osam meseci. Kada je reč o turistima, oni nemaju tu vrstu ograničenja. Mogu da budu napolju koliko god žele, ali ne mogu da napuštaju mesto u kome borave, odnosno da se kreću i odlaze u druga mesta. To je ono mesto koje je najavljeno pri ulasku u Grčku i koje su turisti naveli u PLF formularu”, objašnjava Seničić.  

Foto: Unsplash.com

Kako kaže naš sagovornik, u ovom trenutku važe ova pravila i tako će biti sve do 14. maja, kada je najavljeno zvanično otvaranje turističke sezone.

“Situacija će se u narednih nekoliko nedelja menjati jer Grčka postepeno počinje sa popuštanjem mera i očekuje se da se 14. maja zvanično otvori turistička sezona u Grčkoj. Tada se očekuje da najveći deo mera o kojima se sada govori, više ne bude na snazi, da se postepeno otvaraju ugostiteljski objekti i radnje”, kaže Seničić i dodaje da će naši turisti morati da budu informisani i poštuju mere gde god da putuju.  

“Neće biti velikih ograničenja kada je reč o plažama. Turisti će moći normalno da se kupaju i sunčaju, ali će u zatvorenim prostorima morati da nose maske i vode računa o distanci. To su sada već standardne obaveze”, navodi on.

Otvaranje sezone u maju olakšaće putovanja

Od 14. maja naši državljani trebalo bi da imaju mogućnost da putuju i preko Severne Makedonije, kroz najbrži koridor prema Grčkoj, granični prelaz Evzoni i još jedan prelaz koji će biti otvoren, objašnjava Seničić.

Sa druge strane, pored lakšeg i jednostavnijeg putovanja, za naše turiste očekuje se da će biti obezbeđen još jedan uslov za one koji nisu vakcinisani – brzi antigenski test koji će se takođe priznavati.

Foto: Pixabay.com

“Sada deca do 10 godina uz roditeljsku pratnju ne moraju da ispunjavaju nijedan od ovih uslova, dok starija moraju da imaju neki od navedenih testova za ulazak i boravak u Grčkoj. Pokrenuli smo inicijativu za obezbeđivanje nešto relaksiranijih kriterijuma, a to se pre svega odnosi na decu od 10 do 14 godina. Da se njima omogući besplatno testiranje u svrhu putovanja i u odlasku i u povratku”.

Cene u Grčkoj na nivou 2019. godine

Kada je reč o cenama, Seničić kaže da ove godine nije došlo do povećanja cena, da su one na nivou 2019. godine i da su agencije uglavnom već pripremile programe putovanja.

“S obzirom da najveći broj ugovora datira iz tog perioda i da prošle godine nismo mogli ni delimično da iskoristimo kapacitete koji su bili zakupljeni, cene su na istom nivou kao 2019. godine. Trenutno, postoje problemi oko otvaranja same sezone jer ni vlasnici nisu bili u situaciji da objekte pripreme onako kako je to bilo ranijih godina”, napominje naš sagovornik.

Foto: Pixabay.com

Iako postoje oni vlasnici kod kojih je zbog pandemije prisutan strah i koji nisu sigurni da li će raditi, agencije su uglavnom već napravile programe putovanja u skladu sa ugovorima koje već imaju.

“Ponude postoje, agencije su spremne. Ima interesovanja, cene su na nivou 2019. godine, a pojedine su čak i niže, što se može videti kroz pripremu za početak i kraj sezone. Svi imaju želju da se što pre krene sa radom i ovo je jedna od poslednjih šansi da ova sezona prođe kako treba i da turističke agencije probaju da prežive”, zaključuje Seničić.   

  • Anna

    19.4.2021 #1 Author

    Svi se nadamo odlasku na more. A Grčka je nekako na vrhu liste željenih destinacija.

    Odgovori

  • Snežana

    20.4.2021 #2 Author

    Ja sam vise za Afriku…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...