razgovori o nacionalnom planu za klimu, ali i reformi Srbijagasa

Održan sastanak sa predstavnicima Evropske komisije o energetskoj stabilnosti Srbije

SrbijaU fokusuVesti

8.7.2022 16:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Održan sastanak sa predstavnicima Evropske komisije o energetskoj stabilnosti Srbije Održan sastanak sa predstavnicima Evropske komisije o energetskoj stabilnosti Srbije
Šef Odseka za Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Majkl Miler (Michael Miller) razgovarao je danas sa predstavnicima... Održan sastanak sa predstavnicima Evropske komisije o energetskoj stabilnosti Srbije

Šef Odseka za Srbiju u Generalnom direktoratu Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Majkl Miler (Michael Miller) razgovarao je danas sa predstavnicima Ministarstva rudarstva i energetike Srbije o projektima, važnim za povećanje energetske bezbednosti i reformama energetskog sektora koje su deo pregovora o pristupanju EU, saopštilo je to ministarstvo.

Predstavnici Ministarstva informisali su Milera o aktuelnoj situaciji u energetskom sektoru gde je težište na izgradnji novih energetskih kapaciteta, većem korišćenju obnovljivih izvora energije (OIE) i diverzifikaciji u oblasti snabdevanja gasom.

Na sastanku je rečeno da će izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad omogućiti Srbiji da dobija gas i od drugih snabdevača, iz Azerbejdžana i LNG Terminala u Grčkoj, kao i sa Srednjeg i Bliskog Istoka, a da je u planu izgradnja i novih interkonekcija sa Severnom Makedonijom, Hrvatskom i Rumunijom.

Miler je, kako je navedeno, rekao da su glavne teme njegove posete Srbiji prioriteti EU i Srbije u okviru četvrtog klastera u pregovorima o pristupanju EU, o Zelenoj agendi i održivom povezivanju i o podršci EU Srbiji u oblasti energetske sigurnosti i prelaska na zelenu energiju.

Na sastanku je razgovarano i o procesu izrade Integrisanog nacionalnog plana za klimu i energetiku, planiranim projektima, kao i reformama u energetskom sektoru, uključujući sprovođenje Plana aktivnosti na reorganizaciji JP Srbijagas.

„Posebno su pozitivno ocenjeni projekti izgradnje gasnih interkonekcija, dobar napredak u izradi strateških dokumenata, kao i planirani projekti koji uključuju korišćenje zelenog vodonika“, navedeno je u saopštenju.

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...