jačanje energetske povezanosti dve zemlje

Završena izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke

InfrastrukturaRegionU fokusuVesti

8.7.2022 15:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Završena izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke Završena izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke
Odlazeći premijer Bugarske Kiril Petkov saopštio je da će gasni interkonektor između Grčke i Bugarske transformisati energetsku mapu regiona. On je prisustvovao svečanosti povodom... Završena izgradnja gasnog interkonektora između Bugarske i Grčke

Odlazeći premijer Bugarske Kiril Petkov saopštio je da će gasni interkonektor između Grčke i Bugarske transformisati energetsku mapu regiona.

On je prisustvovao svečanosti povodom završetka izgradnje interkonektora između dve zemlje na jednoj od benzinskih pumpi duž gasovoda u Komotiniju u Grčkoj, prneosi agencija Mina.

Petkov je izrazio uverenje da će projekat ojačati energetsku povezanost dve zemlje.

„Primanjem azerbejdžanskog gasa u narednih nekoliko sedmica, Bugarska postiže istinsku diverzifikaciju i stavlja tačku na ruski energetski monopol“, dodao je Petkov.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis (Κυριάκος Μητσοτάκης) je naglasio da je danas veoma važan trenutak za Komotini, Grčku i Bugarsku.

Prema njegovim rečima, otvaranje interkonektora predstavlja još jedan podsticaj zajedničkom evropskom cilju postizanja energetske diverzifikacije. Interkonektor Grčka-Bugarska povezuje mreže za prenos prirodnog gasa dve susedne zemlje, čime se obezbeđuje pristup Južnom gasnom koridoru i nizu novih izvora gasa.

On će prenositi gas iz Azerbejdžana preko Trans-jadranskog gasovoda i iz drugih izvora preko planiranog terminala za tečni prirodni gas u Aleksandrupolisu, u severnoj Grčkoj.

Gasovod je dugačak 182 kilometra, od čega 151 kilometar u Bugarskoj i 31 kilometar u Grčkoj, sa projektovanim kapacitetom do tri milijarde kubnih metara godišnje, koji se može povećati na pet milijardi kubnih metara godišnje ako postoji potražnja na tržištu, prenosi agencija Mina.

Memorandum o razumevanju za projekat potpisan je još 2009. godine, a zajednička kompanija ICGB registrovana je 2011. godine. Prvobitni plan je bio da se gasovod pusti u rad u decembru 2014. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...