Ekonomske prognoze za tekuću i narednu godinu

OECD: Inflacija se nastavlja

SvetVesti

21.9.2021 14:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

OECD: Inflacija se nastavlja OECD: Inflacija se nastavlja
Inflacija će nastaviti da raste u ovoj i narednoj godini prema revidiranoj projekciji OECD, u kojoj se navodi da će rast cena u 2021.... OECD: Inflacija se nastavlja

Inflacija će nastaviti da raste u ovoj i narednoj godini prema revidiranoj projekciji OECD, u kojoj se navodi da će rast cena u 2021. i 2022. godini biti značajno veći nego što je ranije predviđeno za većinu zemalja iz G20. U svom izveštaju od utorka OECD navodi da bi upravljanje inflacijom bilo veoma teško za kreatore politike.

„Brzina oporavka povećala je inflatorne pritiske i brzo je podigla cene tamo gde smo očekivali da će biti pre pandemije. Kreatori politike u naprednim ekonomijama treba da prate ovaj razvoj bez odlaganja“, navedeno je u izveštaju OECD, prenosi Financial Times. Brzi oporavak globalnog rasta je na pravom putu, ali je prerano za vlade i centralne banke da povuku vanrednu podršku svojim ekonomijama uprkos rastu inflacije, saopštio je OECD.

Nakon što je prošle godine oslabila za 3,4 odsto tokom najgore krize izazvane pandemijom Covid-19, svetska ekonomija je na putu da ove godine poraste za 5,7 procenata, navodi OECD u svom izveštaju, umanjujući prognoszu rasta globalnog BDP za 0,1 odsto, prenosi Yahoo Finance, pozivajući se na Reuters.

OECD je takođe za 0,1 odsto umanjio prognozu globalnog rasta za iduću godinu na 4,5 odsto. Brz oporavak vratio je BDP na nivo pre pandemije, iako aktivnosti i dalje zaostaju u mnogim zemljama u razvoju, gde su stope vakcinacije i dalje niske, saopštio je OECD.

Izvor: OECD@FT

Podstaknuta oporavkom potražnje za robom i lancima snabdevanja, očekuje se da će do kraja tekuće godine inflacija u zemljama G20 dostići 4,5 odsto u proseku, pre nego što će se do kraja iduće godine spustiti na 3,5 odsto, predviđa nova prognoza OECD.

Većina centralnih banaka i kreatora politike zaključili su da je trenutni skok cena prolazna reakcija na oporavak, a ne uvod u održivi period visoke inflacije, premda se niko ne usuđuje da to sa sigurnošću tvrdi. OECD je savetovao centralnim bankama da zadrže labavu monetarnu politiku.

Američka ekonomija je ove godine u porastu od 6,0 odsto, što je pad za oko jednog procenta u odnosu na prethodnu prognozu iz drugog kvartala. Prognoza za 2022. godinu je 3,9 odsto, što je za 0,3 odsto slabija prognoza od prethodne. Kineski rast prognoziran je na 8,5 odsto ove godine i 5,8 odsto iduće godine, što su nepromenjene procene u odnosu na prethodni izveštaj.

Izvor: OECD@FT

OECD je podigao svoju prognozu za evrozonu za ovu godinu za celih jedan odsto, na 5,3 procenta. Prognoza rasta evrozone iduće godine poboljšana je za 0,2 odsto na 4,6 procenata. OECD je naveo da će napredne ekonomije verovatno pretrpeti minimalnu dugoročnu štetu od pandemije. Najveće ekonomije biće tamo gde su bile pre, samo sa većim dugovima.

Izgledi za ekonomije u razvoju znatno su oslabili, jer se i dalje bore sa visokim stopama zaraze korona virusom i niskom stopom vakcinacije, ostavljajući otvorenim rizike slabog oporavka i visoke inflacije. OECD je ipak ocenio da će svet bolje izaći iz krize pandemije, nego iz finansijske krize 2008. godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...