OGROMAN POTENCIJAL POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE Srbija godišnje prihoduje više od 5,1 milijardi evra

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

2.12.2020 15:15 Autor: Ljiljana Begović 0

OGROMAN POTENCIJAL POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE Srbija godišnje prihoduje više od 5,1 milijardi evra OGROMAN POTENCIJAL POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE Srbija godišnje prihoduje više od 5,1 milijardi evra
Srbija je treći proizvođač maline i soje u Evropi, drugi proizvođač šljive i deseti proizvođač kukuruza na svetu dok je jedan od vodećih regionalnih... OGROMAN POTENCIJAL POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE Srbija godišnje prihoduje više od 5,1 milijardi evra

Srbija je treći proizvođač maline i soje u Evropi, drugi proizvođač šljive i deseti proizvođač kukuruza na svetu dok je jedan od vodećih regionalnih izvoznika jabuka u Rusku Federaciju.

„Sa više od 5,1 milijardom evra i stalnim izvoznim suficitom, Srbija je snažan igrač poljoprivredne i prehrambene industrije u našem delu Evrope. Suficit u trgovini u sektoru poljoprivrede prošle godine iznosio je više od 1,3 milijarde evra“, istakao je Veljko Jovanović savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS).

Predstavljajući potencijal poljoprivrednog i prehrambenog sektora Srbije na online poljoprivrednoj konferenciji u organizaciji kineske provincije Šandong, Jovanović je rekao da naša zemlja ima mogućnosti za još veću saradnju sa kineskim i partnerima iz Centralne i Istočne Evrope u oblasti proizvodnje vina i žestokih pića, jagodastog voća i žitarica.

Jovanović je podsetio da ukupna godišnja vrednost poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije prelazi 5,1 milijardu evra.

Foto: Pixabay.com

Sektori poljoprivrede i prehrambene proizvodnje pokazali su svoju snagu tokom krize izazvane pandemijom Covid-19 kada su se mnoge zemlje suočavale sa nedostatkom osnovne robe, a Srbija je, s druge strane, izvozila šećer, brašno i žitarice, istakao je Jovanović na online poljoprivrednom sajmu Narodne Republike Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CEEC).

Šandong-Kina poljoprivredna konferencija i online sajam održani su 1. i 2. decembra u organizaciji lokalne vlade Šandong provincije. Događaju su prisustvovali predstavnici više od 200 velikih kompanija poljoprivrednog i prehrambenog sektora Šandonga i drugih kineskih provincija, kao i predstavnici poljoprivrednog sektora EU zemalja.

Šandong provincija nalazi se na primorju, u istočnom delu Kine i sa 95 miliona stanovnika predstavlja treću po važnosti ekonomsku regiju, a prvu po obimu međunarodne razmene u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...