obećano zaposlenje za 350 ljudi početkom 2022. godine i najavljen dolazak nemačke firme

Oko 500 radnika Geoxa i dalje čeka posao

SrbijaU fokusuVesti

29.12.2021 17:31 Autor: Stefan Petrović 0

Oko 500 radnika Geoxa i dalje čeka posao Oko 500 radnika Geoxa i dalje čeka posao
Od ukupno 1.200 radnika italijanske fabrike Geox, koja je početkom avgusta otišla u likvidaciju zbog smanjenog obima proizvodnje, a koji su samim tim ostali... Oko 500 radnika Geoxa i dalje čeka posao

Od ukupno 1.200 radnika italijanske fabrike Geox, koja je početkom avgusta otišla u likvidaciju zbog smanjenog obima proizvodnje, a koji su samim tim ostali bez posla, novi angažman je našlo njih oko 700, dok oko 500 i dalje čeka priliku.

Među građanima Vranja koji su dobili posao, oko 250 njih počelo je da radi u turskoj fabrici Teklas koja se otvorila u bivšem prostoru Geoxa, ali bilo je i onih koji to, uprkos pokušajima, nisu mogli da ostvare. Međutim, nije svih 250 primljenih radnika radilo u Geoxu.

Kako u razgovoru za Biznis.rs kaže jedna od bivših radnica Geoxa, u njenom slučaju još uvek nije ništa promenjeno jer je bez posla od letos. Ona kaže da spada u grupu radnika koji su imali dva razgovora za posao u Teklasu, ali da im je, nakon što su pozvali i iskazali interesovanje za njihov ishod, samo rečeno da nisu prošli bez detaljnijeg obrazloženja.

„Mi ne znamo zbog čega nismo prošli, kao ni zbog čega nismo dobili obećani posao“, kaže naša sagovornica.

Ona dodaje da radnici koji su poslali prijave Teklasu nisu imali ni probni rad, niti su se na bilo koji način susreli sa proizvodnim procesom kako bi poslodavac mogao da proceni da li zadovoljavaju kriterijume koje zahtevaju ta radna mesta. S druge strane, ona ističe da već nekoliko meseci ne nalaze posao a da ih, kako je navela, tekući troškovi i bankarski krediti neće čekati kao što oni čekaju posao.

Inače, na pomenutim razgovorima za posao u Teklasu pitani su koliko su dugo i šta radili u Geoxu, kolika su im deca i da li su im supružnici zaposleni, kao i da li žele da rade u Teklasu. Kako primećuje naša sagovornica, da nisu želeli da rade, ne bi ni išli na razgovor.

Foto: Pixabay.com

„Pojedini radnici su našli posao i u drugim firmama, dok je dobar deo njih i dalje bez posla“, ističe ona, dodajući da je skoro najavljen i dolazak nemačke firme u kojoj bi možda moglo da se pronađe radno mesto.

Naša sagovornica kaže i da se obratila zvaničnim institucijama Republike Srbije i to predsedniku Republike, mejlom sa pitanjem zbog čega se njihov problem i dalje ne rešava, i apelom da se stvari promene u korist radnika.

Pored toga, ona je navela i da je bilo koleginica iz Geoxa koje su odbile posao u Teklasu i da, uprkos tome, nisu svi koji su želeli mogli da ga dobiju.

Podsetimo, Geox je u Srbiji poslovao pet godina, a sredinom jula pojavila se bojazan da će fabrika otići, kada su Vranjanci na rafovima prodavnice obuće ove fabrike primetili sve veće rasprodaje kao pred zatvaranje, što se mesec dana kasnije i desilo.

DOO TEKLAS AUTOMOTIVE Vladičin Han

INDUSTRIJSKA ZONA BB, 17510 Vladičin Han, Srbija

Poslovni prihodi (RSD):
47.931.037,71 (2020)
Broj zaposlenih:
921 (2020)

Inače, Geox je od države dobio subvenciju od 11,25 miliona evra, što je bilo 9.000 evra po svakom planiranom zaposlenom. Investitori koji dobiju podršku države moraju da održe investiciju najmanje pet godina nakon realizacije svog projekta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, kada je vest o zatvaranju već počela da se širi, da će 500 od 1.200 radnika koji su ostali bez posla novi posao naći u Teklasu, ali tamo je zaposleno samo 250 njih, pri čemu nisu svi iz Geoxa.

Nakon toga je usledilo obećanje da će nemačka kompanija do 15. septembra zaposliti oko 300 ljudi, ali ni to se nije desilo. U isto vreme je više desetina radnika protestovalo ispred kompanije, tražeći otpremnine, ali im je rečeno da sve prijave ostave na portirnici.

Sledeće obećanje koje je upućeno bivšim radnicima Geoxa je da će do marta 2022. godine Teklas zaposliti 600 radnika, a do kraja godine njih 1.000.

Kasnije je Komisija za kontrolu državne pomoći donela rešenje kojim se od Geoxa traži da vrati 414 miliona dinara koje su mu Ministarstvo privrede i grad Vranje suprotno Zakonu o kontroli državne pomoći.

Poslednje u nizu obećanja jeste da će najkasnije početkom 2022. godine turski Teklas otvoriti novu fabriku kablova za auto-industriju gde bi odmah trebalo da bude zaposleno preko 350 radnika, čime bi broj onih koji su dobili posao nakon odlaska Geoxa porastao na preko 1.000.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...