Američka WTI nafta pala za 1,87 odsto na 71,10 dolara po barelu

Omikron zaustavio rast cena nafte

SvetVesti

17.12.2021 19:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Omikron zaustavio rast cena nafte Omikron zaustavio rast cena nafte
Cene nafte su pale u petak i na putu su da nedelju završe s gubitkom, jer je brzo širenje omikron soja covida povećalo zabrinutost... Omikron zaustavio rast cena nafte

Cene nafte su pale u petak i na putu su da nedelju završe s gubitkom, jer je brzo širenje omikron soja covida povećalo zabrinutost zbog mogućeg udara na potražnju za gorivom, a stav FED-a o pooštravanju monetarne politike u 2022. godini inicirao je podozrivost na tržištima po pitanju ekonomskog rasta.

Američka WTI nafta je pala za 1,87 odsto na 71,10 dolara po barelu, a cena severnomorske nafte Brent je potonula za 1,75 procenata na 73,71 dolara za barel, prenosi Tanjug pozivajući se na portal oilprice.com.

Cene nafte su u sredu i četvrtak bile u usponu, nakon izveštaja američke Uprave za energetske informacije (EIA) koji je pokazao da su zalihe sirove nafte i naftnih derivata u Sjedinjenim Američkim Državama pale, dok je potražnja dostigla rekordan nivo u sedmici završenoj 10. decembra.

Međutim, omikron soj virusa, koji se brzo širi, kao i procene tržišnih aktera da bi stroža monetarna politika mogla da priguši ekonomski rast naredne godine podrili su u petak cene „crnog zlata“.

Velika Britanija je u četvrtak, drugi dan zaredom, prijavila rekordan broj dnevnih novih slučajeva covida, Nemačka je upozorila na opasnost od „masovnog petog talasa“ infekcija omikronom, a broj zaraženih raste i u SAD-u.

„Razvoj situacije s omikronom nastavlja da utiče na kratkoročne izglede tražnje za naftom“, izjavio je u petak Ole Hansen, šef za strategije na robnim berzama u Saxo banc.

Slabljenje dolara, koje je u prethodna dva dana doprinelo rastu cena nafte, prema njegovim rečima, neutralisala je najava strože monetarne politike, koja bi potencijalno mogla sa smanji izglede privrednog rasta SAD u 2022. godini.

“Dok se Evropa suočava sa pogoršanjem energetske krize, blaže vremenske prilike od uobičajenih u Aziji dovele su do manje potražnje za gorivima koja se koriste za proizvodnju električne energije i grejanje“, dodao je Hansen.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...