DRASTIČNO SMANJENO KORIŠĆENJE BANKOMATA U VELIKOJ BRITANIJI

Opala potreba za gotovim novcem zbog pandemije

NovacSvetVesti

27.1.2021 12:12 Autor: Vladimir Jokanović 0

Opala potreba za gotovim novcem zbog pandemije Opala potreba za gotovim novcem zbog pandemije
Upotreba bankomata u Velikoj Britaniji opala je u 2020. godini zbog smanjene potrebe za gotovim novcem i rizika od infekcije korona virusom. Obim transakcija... Opala potreba za gotovim novcem zbog pandemije

Upotreba bankomata u Velikoj Britaniji opala je u 2020. godini zbog smanjene potrebe za gotovim novcem i rizika od infekcije korona virusom. Obim transakcija preko ATM mašina opao je za 38 odsto, što bi moglo da znači da će mnogi bankomati biti zatvoreni ili će se njihovo korišćenje naplaćivati.

Link, najveća mreža bankomata u Velikoj Britaniji, saopštila je da ovaj nagli pad upotrebe mašina „donosi značajne probleme“ i „stvara ogromno opterećenje na gotovinskoj infrastrukturi“, prenosi Guardian. Pandemija korona virusa ubrzala je usvajanje beskontaktnog plaćanja i mnogi izbegavaju rukovanje gotovim novcem zbog potencijalnih zdravstvenih rizika, prenosi Guardian.

Tokom 2020. putem britanskih bankomata povučena je 81 milijarda funti u poređenju sa 116 milijardi funti u 2019. godini. Ukupan broj transakcija opao je sa 2,6 na 1,6 milijardi. Broj bankomata takođe je smanjen sa 60.600 na 54.300. Broj transakcija opao je za čak 68 odsto u prva dva meseca pandemije.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...