Bez dodatnog povećanja dnevne proizvodnje nafte

OPEC+ ostao pri ranijem planu uprkos zahtevima SAD

NovacSvetVesti

4.11.2021 17:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

OPEC+ ostao pri ranijem planu uprkos zahtevima SAD OPEC+ ostao pri ranijem planu uprkos zahtevima SAD
Zemlje članice OPEC+ zadržaće planirani spori tempo povećavanja proizvodnje nafte, ne obazirući se na zahtev SAD, Japana i drugih zemalja koje su apelovale na... OPEC+ ostao pri ranijem planu uprkos zahtevima SAD

Zemlje članice OPEC+ zadržaće planirani spori tempo povećavanja proizvodnje nafte, ne obazirući se na zahtev SAD, Japana i drugih zemalja koje su apelovale na značajnije povećanje proizvodnje, kako bi se povećala ponuda i smanjile cene.

Nakon kratkog sastanka u četvrtak grupa OPEC+, predvođena Saudijskom Arabijom i Rusijom, odobrila je povećanje proizvodnje za 400.000 barela dnevno u decembru. To je tempo povećanja za koji veliki potrošači tvrde da je prespor da bi podržao ekonomski oporavak od posledica pandemije.

SAD su tražile dvostruko veće povećanje proizvodnje. Nakon što je njihov zahtev glatko odbijen spekuliše se da bi SAD mogle da počnu da koriste zalihe sirove nafte u pokušaju da smanje cene.

Fjučersi američke sirove nafte WTI (West Texas Intermediate) u četvrtak posle podne (CET) vredeli su 80,40 dolara za barel, a cena severnomorske nafte Brent bila je nešto niža od 82 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta Oil Price.

Foto: Tanjug/AP

Situacija sa cenama nafte u narednim nedeljama imaće velike implikacije na globalnu ekonomiju koja je pogođena visokim cenama energije, kao i na domaću političku agendu američkog predsednika Džoe Bajdena (Joe Biden) čija popularnost slabi uporedo sa rastom inflacije, ocenjuju analitičari Bloomberga.

To bi takođe moglo dodatno da optereti krhke odnose SAD sa najvažnijim bliskoistočnim saveznikom, Saudijskom Arabijom. Grupa OPEC+ saopštila je da će novi sporazum „osigurati stabilno i uravnoteženo tržište nafte“. U saopštenju se navodi da je uočena ekstremna nestabilnost na nekim energetskim tržištima, ali da ti problemi leže izvan granica tržišta nafte.

Foto: Tanjug/AP

U protekloj godini, zemlje koje koriste naftu postale su sve zabrinutije zbog ponovnog porasta sirove nafte: prvo na 50 dolara po barelu, zatim na 75 dolara, a sada na više od 80 dolara. Kada je ruski predsednik Vladimir Putin, jedan od lidera OPEC+, upozorio da je 100 dolara po barelu jasna mogućnost, zvona za uzbunu su počela da zvone.

Kako je ubrzana inflacija gurnula neke centralne banke ka povećanju kamatnih stopa ranije nego što se očekivalo, američka Indija, Japan i druge potrošačke zemlje izvršile su najjači diplomatski pritisak na OPEC+ poslednjih nedelja, ali bezuspešno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...