OPORAVAK HRVATSKE PRIVREDE TEK 2022 Uskoro nove smernice ekonomske politike, najavio ministar finansija

RegionVesti

29.8.2020 09:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

OPORAVAK HRVATSKE PRIVREDE TEK 2022 Uskoro nove smernice ekonomske politike, najavio ministar finansija OPORAVAK HRVATSKE PRIVREDE TEK 2022 Uskoro nove smernice ekonomske politike, najavio ministar finansija
Privredni oporavak Hrvatske moće se očekivati tek 2022. godine, ocenio je potpredsednik vlade te zemlje i ministar finansija Zdravko Marić, reagujući na podatak o... OPORAVAK HRVATSKE PRIVREDE TEK 2022 Uskoro nove smernice ekonomske politike, najavio ministar finansija

Privredni oporavak Hrvatske moće se očekivati tek 2022. godine, ocenio je potpredsednik vlade te zemlje i ministar finansija Zdravko Marić, reagujući na podatak o rekordnom padu BDP od 15,1 odsto u drugom kvartalu.

Postaje sve jasnije da 2021. ne možemo očekivati potpuni oporavak ekonomije, te će se oporavak preseliti, po svemu sudeći, u 2022. godinu„, istakao je Marić.

Razvoj događaja u Hrvatskoj i svetu pokazuje, kako je naglasio, da oporavak neće imati „V“ oblik, prenosi Tanjug.

Marić je ocenio da s obzirom na sve okolnosti vezane uz korona krizu, ovoliki pad BDP-a u drugom tromesečju nije neko veliko iznenađenje, istakavši da će revidirati naniže aktualnu procenu vlade o privrednom padu za celu godinu.

S obzirom na sve okolnosti, pre svega korona krizu, taj podatak o padu BDP i nije nekakvo veliko iznenađenje, ali ipak treba apostrofirati da je, u smislu tromesečnog pada, i viši nego što je bio u vreme zadnje ekonomsko-finansijske krize kada je najveći pad bio oko 9,0 odsto„, naveo je ministar.

Foto: Pixabay.com

Lična potrošnja, kako je istakao, zabeležila je rekordan pad od 14 odsto, dok je jedino porasla državna potrošnja (0,7 procenata), što je i očekivano s obzirom na sve aktivnosti koje je Vlada sprovodila u drugom tromesečju.

Marić je napomeno da su investicije, s padom od 14,7 odsto, bile u nešto većem minusu nego što su očekivali.

Među komponentama BDP izvoz usluga zabeležio je najveći pad (40,6 procenata međugodišnje), ali je, prema njegovim rečima, bio u skladu s vladinim očekivanjima s obzirom na to da se na početku korona krize išlo s pretpostavkom pada broja noćenja stranih gostiju od 70 odsto.

Naveo je da, ako se uzme u obzir i prvo tromesečje, kada je Hrvatska imala mali rast BDP-a od 0,4 odsto na godišnjem nivou, u prvoj polovini godine ostvaren je prosečni privredni pad od 7,8 procenata.

Marić je najavio da će za dve-tri nedelje vlada predstaviti smernice fiskalne i ekonomske politike, odnosno smernice za izradu budžeta za 2021. godinu, u sklopu čega će predstaviti i ažurirane projekcije za ovu godinu, podsetivši da je aktuelna vladina prognoza za ovu godinu privredni pad od 9,4 odsto.

Zaključio je i da ne isključuje do kraja godine rebalans budžeta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...