Prošlo je godinu dana od najavljene reforme Bundesvera

Opozicija oštro protiv Šolca zbog izostanka investiranja u vojsku

EUVesti

27.2.2023 11:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Opozicija oštro protiv Šolca zbog izostanka investiranja u vojsku Opozicija oštro protiv Šolca zbog izostanka investiranja u vojsku
Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) je pre tačno godinu dana, po napadu Rusije na Ukrajinu najavio „zaokret“ u nemačkoj politici bezbednosti – kraj... Opozicija oštro protiv Šolca zbog izostanka investiranja u vojsku

Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) je pre tačno godinu dana, po napadu Rusije na Ukrajinu najavio „zaokret“ u nemačkoj politici bezbednosti – kraj pasivnosti Berlina u globalnim sukobima, važniju ulogu u pitanjima bezbednosti i modernizaciju Bundesvera.

Demohrišćanska unija (CDU), najveći blok u opoziciji, ocenjuje da je vlada od tada propustila priliku da učini mnogo više. „Dobre poruke iz Šolcovog govora nisu postale politički program,“ rekao je spoljnopolitički ekspert CDU Roderih Kisveter (Roderich Kiesewetter).

Vlada je, kako je Šolc prošle godine i najavio, formirala specijalni fond sa 100 milijardi evra za hitnu modernizaciju vojske.

Međutim, „Bundesver strašno vremenski zaostaje i u vojsci zaokret još nije ni počeo,“ rekao je Kisveter za Augsburger Allgemeine od ponedeljka. „Vojska je izgubila punu godinu i danas je slabija nego početkom 2022. godine”, prenela je agencija DPA.  

On je pritom podsetio na objavu inspektora Bundesvera Alfonsa Maisa na društvenim mrežama na dan početka rata: „Bundesver, sila koju sam pozvan da vodim, stoji manje-više bespomoćna.“

Visoki funkcioner CDU Jens Špan (Spahn) je za dnevnik Neue Westfälische od ponedeljka rekao da je kancelar poručio prave stvari.

„Tog dana sam pomislio, ovo može da obeleži njegov kancelarski mandat,“ rekao je. „Nažalost, vlada je već narednog dana prekršila obećanje. Kancelar ne ispunjava svoja obećanja“ i „skoro ništa“ iz specijalnog fonda do sada nije pretočila u planove.

Kisveter je ocenio da je Šolc tog dana pretpostavljao kako će ruske snage za nekoliko dana pregaziti Ukrajinu i „stajati na poljskoj granici.“ „Čim su shvatili da se Ukrajina uspešno brani, izgubili su zamah,“ dodao je.

Predsednica Šolcove Socijaldemokratske partije (SPD) Saskija Esken (Saskia Esken) odbacuje kritike. Ona je za Augsburger algemajne rekla da je kancelar „jasno poručio najvažnijim saveznicima da će Nemačka sazrevati u obrambenoj politici.“

Prema podacima ministarstva odbrane, ništa od novca iz specijalnog fonda za sada nije potrošeno, ali planirane su nabavke za oko 30 milijardi evra.

Nemačka industrija naoružanja se žali da narudžbine stižu presporo. Ministar odbrane Boris Pistorijus (Pistorius) je u nedelju uveče, u jednoj emisiji televizije ARD, najavio uplatu avansa uz buduće narudžbine, umesto dosadašnje prakse isplate cele vrednosti porudžbine pri isporuci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...