Pokušaj oružane pobune jedinice Wagner u Rusiji

Optužnica protiv Prigožina i dalje na snazi

SvetVesti

26.6.2023 15:42 Autor: Vladimir Jokanović 1

Optužnica protiv Prigožina i dalje na snazi Optužnica protiv Prigožina i dalje na snazi
Neuspeli pokušaj vojnog puča u Rusiji u subotu, nije više glavna tema tamošnjih medija. Ostalo je nedorečeno kakva je buduća uloga plaćeničke vojske Wagner,... Optužnica protiv Prigožina i dalje na snazi

Neuspeli pokušaj vojnog puča u Rusiji u subotu, nije više glavna tema tamošnjih medija. Ostalo je nedorečeno kakva je buduća uloga plaćeničke vojske Wagner, čiji je komandant Jevgenij Prigožin najpre zapretio nasilnom smenom ruskom vojnom vrhu, a potom odustao od marša na Moskvu.

Podsetimo, Prigožin se dogovorio sa predsednikom Belorusije Alensandrom Lukašenkom da povede vojsku u tu zemlju, a kako su javili mediji, Moskva ga u tom slučaju neće goniti zbog oragnizovanja oružane pobune. Prigožin je potvrdio da je napravio dogovor sa Lukašenkom, ali nema informacija gde se trenutno nalaze on i njegove jedinice.

Međutim, krivični predmet protiv osnivača Wagnera bio je i dalje aktivan u ponedeljak, prema pisanju Komersanta. Istraga koju sprovodi FSB formalno je i dalje u toku. Kako navodi ruski dnevnik, postupak protiv Prigožina pokrenut je 23. juna, dan pre pokretanja pobune, u kojoj je Wagner u subotu na kratko preuzeo kontolu u Rostovu i Voronježu.


Neki mediji javili su da je rusko Tužilaštvo prekinulo postupak i poništilo odluku, što nalaže prekid krivičnog gonjenja Prigožina. Prema navodima izvora iz tužilaštva, prošlo je premalo vremena da bi odluka mogla da bude formalno poništena, a istraga obustavljena.

Prema navodima beloruske agencije Belta, Lukašenko je u nedelju ponovo razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Beloruski zvaničnici naveli su za CNN da ne znaju pojedinosti u vezi sa budućim statusom Prigožin, kao ni to da li je već stigao u njihovu zemlju.

Američki državni sekretar Entoni Blinken (Antony Blinken) ocenio je da kratka i haotična pobuna u Rusiji, koju je pokrenula grupa Wagner, pokazuje „pukotine“ u ulozi predsednika Vladimira Putina kao vođe zemlje. „Ovo je samo dodatno poglavlje, veoma, veoma loše knjige koju je Putin napisao za Rusiju“, ističući da je reč o „internom“ sukobu.

  • MAJA

    27.6.2023 #1 Author

    Koju političku snagu ima Putin za nepoverovati

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...