ORGANIZATORI PROSLAVA OD MARTA IDU U MINUS Korona izazvala totalni kolaps

Firme u fokusuManifestacijePreduzetnikSrbijaU fokusuVesti

10.12.2020 14:30 Autor: Julijana Vincan 3

ORGANIZATORI PROSLAVA OD MARTA IDU U MINUS Korona izazvala totalni kolaps ORGANIZATORI PROSLAVA OD MARTA IDU U MINUS Korona izazvala totalni kolaps
Udruženje „Ivent industrija“ Srbije okuplja preduzetnike i privredna društva čija je osnovna delatnost organizacija proslava, pre svega svadbi, ali i drugih privatnih proslava i... ORGANIZATORI PROSLAVA OD MARTA IDU U MINUS Korona izazvala totalni kolaps

Udruženje „Ivent industrija“ Srbije okuplja preduzetnike i privredna društva čija je osnovna delatnost organizacija proslava, pre svega svadbi, ali i drugih privatnih proslava i korporativnih događaja. Sada ih je okupila ista muka, a to je korona kriza, koja im ne dozvoljava da rade normalno.

U tu grupaciju spadaju i ivent centri, odnosno, prostori za proslave, organizatori i dekorateri, saloni venčanica i svečanih odela, fotografi i snimatelji, ketering kuće, firme za iznajmljivanje ugostiteljske opreme, limuzina, muzičari i tehnička podrška – rasveta, pirotehnika, ozvučenje i tome slično.

„Spojili smo nešto gotovo nespojivo u Srbiji. Najveći konkurenti iz nekoliko različitih delatnosti sede za istim stolom i dogovaraju se o svemu. Zajednička muka nas je spojila – pandemija korona virusa i posledice koje ona izaziva u našoj industriji“, izjavili su iz ovog udruženja za Biznis.rs.

Organizacija proslava
Foto: Ivent industrija

Naglašeno je da imaju tri ključna cilja:

  • Borbu za opstanak ove privredne delatnosti u doba korone;
  • Stvaranje uslova, mera, pravilnika i protokola, zajedno sa zdravstvenim vlastima, kako bi mogli da rade od maja 2021. godine;
  • Izgradnju kredibilnog sektorskog udruženja, kao garanta stabilnog poslovanja firmi iz naše branše u budućnosti.

„Pandemija je izazvala totalni kolaps naše branše. Mnogi drugi su takođe ugroženi, hotelijeri, turistički sektor, ugostitelji, ali niko od njih nije ni blizu problema u kojem se mi nalazimo. Svi oni kako tako rade, a nama je rad praktično zabranjen od 15. marta„, istaklu su iz Ivent industrije.

Organizacija proslava
Foto: Ivent industrija

Dodaju da su tokom dela maja i juna formalno  mogli da rade uz neka ograničenja, ali svadbe nisu instant događaji, već se planiraju unapred.

„Svi ti događaji koji su bili planirani za maj i jun otkazani su u martu i aprilu. Procena je da je oko 95 odsto događaja za ovu godinu otkazano u potpunosti ili pomereno za sledeću godinu. Ono što našem sektoru dodatno otežava je to što su oni koji su primili depozite za proslave u ovoj godini, morali da ih vrate. Tako da ne da nije bilo nikakvog prihoda, već smo morali i da vraćamo novac“, navode iz ovog uruženja.

Prva pomoć države kao omča oko vrata

Iz ove organizacije napominju da država nemo posmatra njihovu tragediju. Naime, kako kažu, kada su svi bili zatvoreni u martu, aprilu i delom maja, država je reagovala sa finansijskim merama u cilju očuvanja radnih mesta u vidu isplate tri minimalne neto zarade, što se i članovima ovod udruženja tada činilo od velike pomoći.

„Sigurno je da i jeste ogromna pomoć za mnoge delatnosti koje su nakon tog zaključavanja nastavile da rade. Međutim, to je nama bila omča oko vrata, jer smo i dalje ostali zaključani, odnosno, ostala je zabrana okupljanja koja je na snazi i danas, osim u delu maja i juna, što je za nas bilo potpuno irelevantno„, objašnjavaju naši sagovornici.

Foto: Tanjug

Dodaju da država nije ponudila nikakav poseban program mera za one kojima je zabrana obavljanja delatnosti ostala na snazi.

„Finansijske mere iz aprila nisu bile mere ka firmama, to su bile mere pomoći radnicima, a preduzećima su ostali dugovi za poreze i doprinose koji dospevaju u januaru mesecu i koje niko od nas neće moći da plati. Firmama su ostale i obaveze plaćanja, svih poreza, taksi, zakupnina, komunalnih i drugih usluga i svi su morali da zadrže radnike do kraja oktobra, što je bio dodatni veliki trošak“, konstatuju iz Ivent industrije.

Organizacija proslava
Foto: Ivent industrija

Kažu da u situaciji kada im je zabranjen rad, veliki ivent centri, objekti od nekoliko hiljada kvadrata, moraju da plaćaju odnošenje smeća na primer i do oko 60.000 dinara mesečno, jer uslugu plaćaju na osnovu kvadrature, a smeća imaju manje nego prosečno domaćinstvo. Takođe navode da i dalje moraju da plaćaju za SOКOJ i OFPS, koji sve vreme šalju fakture za uživanje u muzici, koju nema ko da sluša, jer su objekti prazni.

Hotelijeri su, recimo, dobili direktnu sektorsku pomoć u oktobru, sada je ponovo najavljena pomoć za njih, a mnogi hoteli sasvim lepo posluju. Nejasno nam je kako se došlo do procene da su oni ugroženiji od nas i da treba da dobiju pomoć pre nas. Mi nemamo ništa protiv što su oni dobili pomoć, već imamo problem sa tim što nas baš niko ne primećuje“, naglašavaju članovi ovog udruženja.

Mnogi su zatvorili svoje biznise

Iz Ivent industrije ističu da znaju da su mnoge kolege zatvorile svoje radnje, salone venčanica, restorane i slično ili da su otpustili radnike i stavili firme u mirovanje.

„Mi kao udruženje ćemo se i dalje boriti. Borimo se za ona tri ključna cilja sa nadom da ćemo ipak naići na razumevanje odgovornih i da ćemo nekako vratiti i ove kolege koje nisu uspele da opstanu. Mi smo do sada uputili više od 40 molbi i zahteva da nas prime i to: predsedniku, premijeru, Ministarstvu trgovine turizma i telekomunikacija, Ministarstvu finansija, Ministarstvu privrede, Ministarstvu zdravlja, Gradu Beogradu i nekim drugim lokalnim samoupravama“, navode naši sagovornici.

Kako se snalazi u ovoj situaciji vlasnica kompanije „Samo kaži da“, možete da pročitate na ovom linku.

Organizacija proslava
Foto: Ivent industrija

„Udruženje ‘Ivent industrija’ Srbije ne želi da organizuje proteste, blokade i slično. Mi smo imali samo jedan performans, 26. avgusta, ispred skupštine Srbije, kojim smo hteli da skrenemo pažnju na naš položaj. Taj performans je bio bez ljudi, protestanata, nije bio blokiran saobraćaj, niti je bilo ko bio ugrožen“, objašnjavaju iz Ivent industrije.

Ivent industrija udruženje
Foto: Tanjug/AP

Naglašavaju da žele da budu partneri sa državnim organima, da svoje znanje i iskustvo sa terena prenesu onima koji donose odluke, kako bi ih uzeli u obzir i onda, na osnovu svih specifičnosti njihovog posla, našli najbolje rešenje.

„Sigurni smo da bi i poštovanje mera bilo mnogo bolje, bar kada se govori o našoj delatnosti, samo da nas je neko saslušao“, zaključuju naši sagovornici.

  • Realno

    11.12.2020 #1 Author

    Nazalost mora se konstanatovati da je „ivent“ industrija pustena niz vodu, jer je, kao prvo relativno sitna stavka za vladu, i drugo niko od znacajnih „naprednih“ poslusnika nema interes u tom sektoru. Cudi li nekoga zasto su hotelijeri dobili znacajnu pomoc jednom, a i drugi put ce?! Jedino resenje za „ivent“ industriju je da se preorijentisu dok bojlja vremena ne dodju… ne ocekujete nista od ovih ukoliko nemate partijsku knjizicu.

    Odgovori

  • Nataly

    12.12.2020 #2 Author

    Mnogo veći rizik donose manji prostori od namenski uređenih ali ništa više nema logike. Nije lako promeniti namenu objekta i delatnost. Pravila… pravila… kako peva Bora Čorba…

    Odgovori

  • Marko

    12.12.2020 #3 Author

    Ako stoji ivent industrija, trpe hotelijeri, industrija hrane, distribucija pica, avio industrija…zlo za sve

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...