Kampanja protiv banaka potiče od interesnih grupa, ukazuje Udruženje banka Srbije

Osiguranje stambenih kredita sigurnija i jeftinija opcija za klijente

BankeNovacSrbijaVesti

17.2.2021 12:22 Autor: Marija Jovanović 2

Osiguranje stambenih kredita sigurnija i jeftinija opcija za klijente Osiguranje stambenih kredita sigurnija i jeftinija opcija za klijente
Krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za klijenta daleko su jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja, poručuje Udruženje banka Srbije... Osiguranje stambenih kredita sigurnija i jeftinija opcija za klijente

Krediti osigurani kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK) za klijenta daleko su jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja, poručuje Udruženje banka Srbije (UBS) i skreće pažnju na novu kampanju koju su određene interesne grupe pokrenule protiv banaka, odnosno protiv NKOSK.

S obzirom na to da ova kampanja može da izazove ozbiljne posledice, UBS podseća da osiguranje stambenih kredita kod NKOSK predstavlja zakonit postupak, uveden Zakonom o NKOSK iz 2004. godine i potvrđen odlukama Narodne banke Srbije.

„Osiguranje stambenih kredita uvela je država Srbija s razumljivom namerom da olakša dobijanje kredita građanima Srbije“, navode u UBS i dodaju da su ovi krediti daleko jeftiniji nego krediti bez ovog osiguranja.

Novac, ugovor i penkalo
Foto: Shutterstock

Kolika je korist za građane od osiguranja stambenih kredita kod NKOSK, udruženje ilustruje na primeru kredita u vrednosti od 50.000 evra na 300 mesečnih rata, gde je razlika u rati između osiguranog i neosiguranog kredita 20 evra mesečno. U ukupnoj sumi klijent koji uzme kredit osiguran kod NKOSK platiće 6.020 evra manje nego da kredit nije osiguran, dok će za osiguranje kredita imati trošak od 875 evra.

„Uprkos jasnoj činjenici da je osiguranje kod NKOSK donelo veliku korist samim klijentima, interesna grupa koja ima značajnu materijalnu korist od pokretanja sudskih postupaka protiv banaka, javno poziva na masovno podizanje tužbi. Udruženje banaka Srbije dužno je da upozori da takvo ponašanje može da ima ozbiljne posledice na ekonomiju, ali i na život mnogih u Srbiji“, navodi se u saopštenju UBS.

Masovne tužbe zagušile pravosudni sistem Srbije

Osiguranje stambenih kredita dovelo je do snižavanja cene kredita i time do mogućnosti za veliki broj građana Srbije da reše svoje stambeno pitanje. Ista mera, navode u UBS, pospešila je tržište nekretnina kao i aktivaciju građevinske industrije.

Kampanjom koja se vodi protiv NKOSK i banaka ta situacija se može promeniti. Retroaktivnim menjanjem odavno ugovorenih i realizovanih poslovnih odnosa šalje se veoma loša poruka stranim i domaćim investitorima.

Sudija, čekić, dokumenta i vaga tas
Foto: Pexels.com

Masovne tužbe na poziv određenih grupa već su zagušile pravosudni sistem Srbije. Novi talas tužbi neće pogoditi samo banke već i celokupni sudski sitem i sve građane i preduzeća koji imaju potrebu da pred sudom reše određeni problem, napominju u UBS.

„Banke će nastaviti da ovaj stav brane ne samo u javnosti, već i pred pravosudnim organima, sa uverenjem da će odluke nadležnih organa biti donete u skladu sa zakonima Republike Srbije i odlukama odgovarajućih monetarnih vlasti“.

Da podsetimo, Nacionalna korporacija osigurava kredite koje banke odobravaju fizičkim licima za kupovinu, adaptaciju i izgradnju nekretnina, a koji su obezbeđeni hipotekom.

Odlukom da je prihvatila osiguranje određenog kredita, NKOSK  preuzima deo rizika nenaplativosti tog kredita, što u praksi znači da 75 odsto neto gubitka banke po osnovu nenaplaćenog kredita snosi Korporacija.

Preuzimanjem dela rizika, Nacionalna korporacija snižava ukupan rizik banke, što utiče na smanjenje kamatne stope koju banka naplaćuje svom klijentu.

  • Milan

    19.2.2021 #1 Author

    Paaa, problem je sto banke imaju višestruko osiguranje od neplaćanja, traže učešće + hipoteku + osiguranje kredita, a zašto bih osiguravao kredit kada ja kao klijent nemam ništa, a ako nije bas krajnja nužda da mi od toga zavisi da li ću ga dobiti ili će mi rata biti drasticno manja? Nema smisla.

    Odgovori

  • Nikola.Nidzo

    24.2.2021 #2 Author

    skupi su krediti u Srbiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...