Ukupna premija tokom 2021. godine povećana za 9,7 odsto

Osiguravajuća društva u prva tri kvartala ostvarila najbolji rezultat u poslednjih 10 godina

NovacOsiguranjeSrbijaVesti

25.11.2021 12:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Osiguravajuća društva u prva tri kvartala ostvarila najbolji rezultat u poslednjih 10 godina Osiguravajuća društva u prva tri kvartala ostvarila najbolji rezultat u poslednjih 10 godina
Društva za osiguranje u prva tri tromesečja ove godine postigla su rezultate koji su u nekim segmentima najbolji za poslednjih 10 godina, ali se... Osiguravajuća društva u prva tri kvartala ostvarila najbolji rezultat u poslednjih 10 godina

Društva za osiguranje u prva tri tromesečja ove godine postigla su rezultate koji su u nekim segmentima najbolji za poslednjih 10 godina, ali se zakoni moraju poštovati i porez na dobit plaćati u Srbiji, izjavila je danas u Aranđelovcu guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković na srpskim danima osiguranja „Tempora mutantur“.

Kako je istakla Tabaković, za prva tri tromesečja ove godine ostvaren je pozitivan privremeni neto rezultat u iznosu od 6,7 milijardi dinara. Društva za osiguranje i reosiguranje očuvala su vrednost investicionog portfolija i obezbedila sredstva tehničkih rezervi za izvršavanje obaveza po osnovu ugovora o osiguranju. Ona je navela da je ukupna premija ove godine povećana za 9,7 odsto, na 88,6 milijardi dinara, pri čemu je ova stopa rasta viša od prosečne stope rasta za isti period u prethodnih 19 godina.

Tabaković je navela da je u posmatranom periodu bilansna suma sektora osiguranja povećana za 6,7 odsto, na 334,14 milijardi dinara, kapital je povećan za 4,9 odsto, na 68,4 milijardi dinara, a tehničke rezerve veće su za 6,3 odsto, na 221,6 milijardi dinara, piše Tanjug.

“Beleži se rast premija kod čak 17 vrsta osiguranja. Pritom, segmenti koji u kontinuitetu beleže rast jesu imovinska osiguranja, osiguranje života i dobrovoljno zdravstveno osiguranje. Ove polise postale su važnije nego ikad do sada, jer prve dve polise omogućavaju osiguranicima ekonomsku sigurnost, dok u slučaju treće polise omogućavaju lakši pristup kvalitetnom medicinskom lečenju”, rekla je Tabaković.

Guvernerka je izjavila da će NBS, kao i do sada, podržavati sektor osiguranja pri uvođenju naprednih tehnoloških rešenja u toj oblasti, ali je upozorila i na kontrolnu ulogu banke.

Ona je navela da dani osiguranja moraju da pokažu kako da unapredimo kvalitet života i živimo osigurani od svih rizika koje smo u stanju da sagledamo, te da dobijemo fer uslugu za fer cenu. 

Rekla je i da je u tom slučaju konkurencija dobrodošla, ali da ne može biti nadmetanja i nadigravanja s regulatorom koji vam stvara uslove stabilnosti za stvaranje profita.

Guvernerka je naglasila da se zakon mora poštovati i da kazna za nepoštovanje ne može biti deo troška koji se uračunava u transakciju. Dodala je da će NBS usklađivati pravila liberalizacije tako da ona koriste i građanima Srbije i domaćim kompanijama i državi Srbiji, a ne da se ovde stvara dobit, pri čemu korist imaju samo ili pretežno matična društva izvan Srbije.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...