Vučić razgovarao sa šefom Misije MMF

Osnovni cilj Srbije da sačuva reputaciju fiskalno sigurne zemlje

SrbijaVesti

21.4.2021 21:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Osnovni cilj Srbije da sačuva reputaciju fiskalno sigurne zemlje Osnovni cilj Srbije da sačuva reputaciju fiskalno sigurne zemlje
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF, a šef Misije, Jan Kejs Martejn (Jan Kees Martijn), istakao je... Osnovni cilj Srbije da sačuva reputaciju fiskalno sigurne zemlje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je putem video linka sa predstavnicima delegacije MMF, a šef Misije, Jan Kejs Martejn (Jan Kees Martijn), istakao je da je Srbija ostvarila jedan od najboljih rezultata u prošloj godini uprkos izazovima pandemije i pozdravio odgovornu ekonomsku politiku i uspešno upravljanje krizom.

Sagovornici su zaključili da osnovni cilj Srbije ostaje da sačuva teško stečenu reputaciju fiskalno sigurne zemlje, kao i da nastavi sa odgovornom fiskalnom politikom kako javni dug ne bi prešao nivo od 60 odsto BDP, čime Srbija odlučno nastavlja da radi na daljem rastu ekonomije, saopštila je pres služba predsednika.

Tokom razgovora, predsednik Vučić i Jan Kejs Martejn posebno su se osvrnuli na mere podsticaja i usvojena tri paketa mera za pomoć privredi i građanima, kojima je očuvana makroekonomska stabilnost i čak postignuta veća stopa zaposlenosti.

Martejn je posebno istakao da je Srbija bila jedna od retkih zemalja kojoj MMF nije korigovao početnu projekciju stope rasta od pet odsto koju je dao prošle godine.

Vučić je dodao da je Srbija već posle prvog kvartala 2021. godine na dobrom putu da ostvari planirani rast od šest odsto kako je i predviđeno, budući da je jedan od glavnih fokusa Vlade Srbije ulaganje u velike infrastrukturne projekte i intenziviranje rada na privlačenju direktnih stranih investicija.

„Srbija je 2020. godine bila u samom vrhu po privednom rastu u Evropi i uveren sam da i ove godine možemo da uđemo u prve tri ili četiri zemlje po rastu“, rekao je Vučić i dodao da je zadovoljan time što Srbija i dalje, uprkos situaciji u vezi sa pandemijom, ima izuzetno jak priliv investicija.

Vučić i Martejn razgovarali su i o novom aranžmanu savetodavnog karaktera, koji je od posebnog značaja u svetlu unapređenja opšte investicione klime u Srbiji, kao i u kontekstu još većeg poverenja investitora.

„Imajući u vidu ogroman napredak Srbije u proteklih osam godina, prioritetni cilj ovog aranžmana biće da očuva postignute rezultate, ali i da obezbedi podršku u daljem sprovođenju strukturnih reformi usmerenih na još brži, snažniji i održiviji rast“, rekao je Vučić.

On je zahvalio MMF i ličnom angažovanju Jana Kejsa Martejna na profesionalnoj i stručnoj podršci na koju Srbija umnogome računa.

Vučić je istakao i da će Srbija posebnu pažnju posvetiti reformama u javnim preduzećima, te da će prioriteti i dalje biti ulaganja u infrastrukturu, stvaranje još bolje klime za investicije, veća ulaganja u životnu sredinu, nauku i kapitalne projekte, što će dodatno i dugoročno doprineti stabilnom finansijskom rastu u narednim godinama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...