Ministarstvo ekonomije predviđa poboljšanje u drugom kvartalu

Oštar pad mađarske ekonomije

EURegionVesti

17.8.2023 08:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Oštar pad mađarske ekonomije Oštar pad mađarske ekonomije
Mađarska privreda doživljava pad u drugom tromesečju, a prema prvim procenama centralnog statističkog zavoda KSH u pitanju je pad od 2,4 odsto na godišnjem... Oštar pad mađarske ekonomije

Mađarska privreda doživljava pad u drugom tromesečju, a prema prvim procenama centralnog statističkog zavoda KSH u pitanju je pad od 2,4 odsto na godišnjem nivou.

Prema desezoniranim i kalendarskim podacima, koje je objavio KSH, bruto domaći proizvod (BDP) je pao za 2,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, piše SEEbiz.

Statistički zavod navodi da su padu aktivnosti najviše doprineli industrija i uslužni sektor, pre svega transport, skladištenje i trgovina, ali da je poljoprivreda ublažila pad.

U poređenju sa prethodnim kvartalom, BDP je opao za 0,3 odsto, što predstavlja četvrti kvartal zaredom.

Komentarišući ove podatke, Ministarstvo finansija u saopštenju navodi da će mađarska privreda rasti u drugoj polovini godine i da bi naredne godine mogla da nadmaši prosek EU, bez obzira na rat u Ukrajini i „briselske sankcije”.

Ekonomski temelji su stabilni, navodi ministarstvo u saopštenju za javnost, ističući rekordnu zaposlenost i stopu nezaposlenosti, koja je među najnižima u EU.

Uz to izdvajaju snažnu poljoprivredu i spoljnu trgovinu i slabljenje inflacije.

U saopštenju za javnost dodaju da se, zahvaljujući merama vlade, očekuje da će do kraja godine stopa inflacije biti jednocifrena.

Ministar za ekonomski razvoj Marton Nađ (Marton Nagy) u saopštenju je istakao vezu između podataka o BDP-u i rata u Ukrajini i sankcija, koje su „izazvale pad potrošnje i usporavanje investicija“. Među ostalim spoljnim uticajima je stagnacija nemačke privrede, rekao je on.

Ali on je dodao da podaci iz drugog kvartala predstavljaju „dno negativnog ekonomskog ciklusa“ i da će se ekonomija brzo vratiti na rast u trećem i četvrtom kvartalu. On je istakao mnoštvo novih stranih investicija i visok nivo zaposlenosti, kao i snažnu proizvodnju vozila i akumulatora i izvoz koji brzo raste.

„Cilj vlade je da izbegne recesiju tokom cele godine, a planirala je rast od četiri odsto u 2024. godini”, rekao je Nađ.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...