DELIMIČAN OPORAVAK TRGOVINE VELIKE BRITANIJE I EVROPE

Ostrvski izvoz u EU porastao za 46,6 odsto u februaru

EUSvetVesti

14.4.2021 12:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ostrvski izvoz u EU porastao za 46,6 odsto u februaru Ostrvski izvoz u EU porastao za 46,6 odsto u februaru
Trgovina između Velike Britanije i Evropske unije delimično se oporavila u februaru nakon oštrog pada u januaru koji je usledio posle Brexita. Zvanični podaci... Ostrvski izvoz u EU porastao za 46,6 odsto u februaru

Trgovina između Velike Britanije i Evropske unije delimično se oporavila u februaru nakon oštrog pada u januaru koji je usledio posle Brexita. Zvanični podaci pokazuju da je britanski izvoz u EU porastao za 46,6 odsto na 11,6 milijardi funti, nakon januarskog pada od 42 procenta.

Pad izvoza u januaru direktna je posledica uvođenja novih trgovinkih pravila nakon izlaska Velike Britanije iz EU, a britanska Kancelarija za nacionalnu statistiku (ONS) saopštila je da je izvoz i dalje ispod prošlogodišnjeg nivoa, dok je uvoz iz EU zabeležio slabiji oporavak, prenosi BBC.

Drugi podaci ONS pokazuju da je ekonomija Velike Britanije porasla u februaru za 0,4 odsto, ali da je i dalje za oko 7,8 odsto slabija nego pre pandemije. Analitičari ocenjuju da je zagušenje trgovinskih tokova u januaru posledica prelaska preduzeća na rad po novim pravilima, ali i gomilanja zaliha robe u decembru.

Izvor: ONS

Pored toga, kraj privremenog trgovinskog aranžmana između Velike Britanije i EU vremenski je koincidirao sa otkrićem novog soja korona virusa, što je izazvalo nove komplikacije i kašnjenja, jer su vozači kamiona morali da se testiraju pre prelaska kanala Lamanš.

ONS je saopštila da uvoz iz EU tek treba da se oporavi, dok je Federacija malih preduzeća saopštila da je ukupna prodaja pala za 2,5 milijarde funti i da je njenim članovima potrebna dodatna pomoć. Međunarodna prodaja je značajno niža nego prošle godine, jer je petina malih izvoznika privremeno obustavila ili konačno odustala od prodaje na tržištu EU.

Britanska vlada, međutim ocenila je da su statistike pokazale “dobrodošao rast“ vrednosti trgovine sa EU u februaru. Vlada je navela da je to u skladu sa njenim predviđanjima, jer je bio vidljiv sve veći obim teretnog saobraćaja. Prema vladinom saopštenju većina trgovaca i prevoznika dobro se prilagodila novim pravilima trgovine.  

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...