Uništavanje evropske taksi industrije

Otkrivena sprega političara i Ubera

SvetVesti

11.7.2022 08:51 Autor: Vladimir Jokanović 1

Otkrivena sprega političara i Ubera Otkrivena sprega političara i Ubera
Hiljade procurelih fajlova razotkrilo je kako se Uber dogovarao sa visokim političarima i koliko daleko je kompanija išla u tome kako bi izbegla pravdu.... Otkrivena sprega političara i Ubera

Hiljade procurelih fajlova razotkrilo je kako se Uber dogovarao sa visokim političarima i koliko daleko je kompanija išla u tome kako bi izbegla pravdu. Detalji govore o velikoj pomoći koju je Uber dobio od lidera kao što su francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) i bivša komesarka Evropske unije Neli Kros (Neelie Kroes).

Fajlovi otkrivaju da je lobiranje u iznosu 90 miliona dolara godišnje pomoglo Uberu da pridobije naklonost političara koji su pomogli u gušenju evropske taksi industrije, prenosi BBC, pozivajući se na dokumente do kojih je došao Guardian.

Fajlovi sadrže više od 124.000 zapisa, uključujući e-poruke i razgovore koji obuhvataju period od 2013. do 2017. godine. Uber je naveo da „prošlo ponašanje nije bilo u skladu sa sadašnjim vrednostima“ i da je danas „drugačija kompanija“.

Dok su francuski taksisti svojevremeno organizovali ulične proteste protiv Ubera, Makron, tada ministar ekonomije u francuskoj vladi, bio je u kontaktu sa rukovodstvom kompanije i rekao da će reformisati zakone u korist Ubera.

O Uberovim poslovnim metodama ponešto se znalo i ranije, ali su fajlovi koji su procureli u javnost svedočanstvo o načinu na koji je kompanija postizala svoje ciljeve. Otkriveno je da je bivša evropska komesarka za digitalne tehnologije Neli Kros bila u pregovorima da se pridruži Uberu pre isteka mandata, a da je zatim tajno lobirala za tu kompaniju.

U to vreme, Uber je bio ne samo jedna od najbrže rastućih kompanija u svetu, nego i jedna od najkontroverznijih koju su pratili skandali, sudski sporovi, optužbe za seksualno uznemiravanje i kršenje privatnosti podataka. Zbog toga je bivši direktor Trevis Kalanik (Travis Kalanick) bio primoran da ode iz kompanije 2017. godine. Novo rukovodstvo navodno je u međuvremenu transformisalo sve aspekte poslovanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...