Rešavanje starih problema u rudarskom I metalskom sektoru Crne Gore

Otpremnine za 1.300 radnika, a 4.000 ih se prijavilo

RegionVesti

17.3.2022 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Otpremnine za 1.300 radnika, a 4.000 ih se prijavilo Otpremnine za 1.300 radnika, a 4.000 ih se prijavilo
Zakonom o finansijskoj podršci za bivše radnike iz rudarskog i metalskog sektora nije definisan broj onih koji će moći da prime tu finansijsku podršku,... Otpremnine za 1.300 radnika, a 4.000 ih se prijavilo

Zakonom o finansijskoj podršci za bivše radnike iz rudarskog i metalskog sektora nije definisan broj onih koji će moći da prime tu finansijsku podršku, saopštili su iz Ministarstva ekonomskog razvoja Crne Gore i dodali da će biti novca za isplatu otpremnina.

Iz tog vladinog resora rekli su da će novca biti za sve bivše radnike koji ispunjavaju uslove. U ministarstvu procenjuju da uslove propisane tim zakonskim rešenjem ispunjava do 1.300 radnika, iako se samo do sredine prošle nedelje prijavilo više od četiri hiljade bivših radnika, a prijave su i ove sedmice stizale poštom, prenosi Mina.

“Ministarstvo ekonomskog razvoja je radeći na Zakonu o finansijskoj podršci za bivše radnike iz rudarskog i metalskog sektora odradilo detaljnu analizu i sprovelo brojne aktivnosti i sastanke sa predstavnicima bivših radnika iz ovih sektora”, kazali su iz ministarstva.

Radna grupa je, kako se navodi, bila u stalnoj komunikaciji sa bivšim radnicima koji su predstavili svoje probleme i dostavili sve spiskove i podatke kojima su raspolagali. “U skladu sa sprovedenim aktivnostima procenjeno je da uslove propisane zakonom ispunjava do 1.300 radnika”, saopšteno je.

Ministarstvo je, predlažući sporni zakon, poslanike u parlamentu obavestilo da je fiskalni efekat ovog propisa 12 miliona evra. Ukoliko svi prijavljeni metalci i rudari ispunjavaju uslove, fiskalni efekat biće 48 miliona evra.

Oni su dodali da taj vladin resor nije mogao uticati na broj bivših radnika koji će se prijaviti smatrajući da ispunjava uslove propisane zakonom.

“Novca za isplatu neće faliti jer su sredstva za primenu zakona već planirana u budžetu za ovu i narednu godinu”, tvrde iz ministarstva, odgovarajući na pitanje da li će ovo zakonsko rešenje biti finansijski održivo ako broj bivših radnika iz ovih sektora bude mnogo veći nego što je planirano. Iz ministarstva navode da zakonom nije definisan broj bivših radnika koji će moći da prime ovu vrstu finansijske podrške.

“Podršku će primiti svi radnici rudarske i metalske industrije koji su se prijavili u naznačenom roku, dostavili potpunu dokumentaciju i ispunjavaju uslove propisane zakonom”, rekli su iz ministarstva.

Predstavnici Ministarstva su podsetili da će bivši zaposleni iz rudarskog i metalskog sektora koji ispunjavaju uslove imati pravo na pojedinačnu finansijsku podršku u neto iznosu do 12.000 evra. Predviđeno je da taj iznos bude isplaćen u četiri rate na polugodišnjem nivou, u roku od dve godine od dana pravosnažnosti rešenja.

Dinamika plaćanja je utvrđena na sledeći način: prva rata najkasnije do 31. marta, druga rata najkasnije do 30. septembra, treća najkasnije do 31. marta naredne godine i četvrta rata do 30. septembra naredne godine.

Taj zakon je usvojen u Skupštini krajem prošle godine, a njime se utvrđuje ostvarivanje prava na finansijsku podršku osobama koje su bile zaposlene u preduzećima u sektoru rudarske i metalske industrije, a u čijoj je vlasničkoj strukturi bila država i kojima je prestao radni odnos uvođenjem stečaja u tim kompanijama.

Iz tog vladinog resora su prošle sedmice saopštili da se za podršku prijavilo najviše bivših radnika iz preduzeća Brskovo, Petoljetka, Kombinat aluminijuma (KAP), Metalac, Monter, rudnika Berane, Brskovo i Šuplja stijena, ali i veliki broj bivših radnika iz preduzeća drugih privrednih delatnosti koje nisu obuhvaćene tim aktom, piše Mina.

“Zbog ogromnog broja prijava koji je premašio naša očekivanja, Komisija za razmatranje prijava i ispunjenosti uslova za dodelu finansijske podrške nastaviće intenzivan rad i uz osnažene kapacitete obradiće pristiglu dokumentaciju u najkraćem mogućem roku”, rekli su ranije iz ministarstva.

Iz tog resora su napomenuli da su prve isplate po osnovu zakona počele i da se dinamika plaćanja realizuje po unapred planiranoj metodologiji.

  • FRUIT04

    19.3.2022 #1 Author

    Znaci imam mnogo vise zaposlenih nego sto treba

    Odgovori

  • ZVE84

    20.3.2022 #2 Author

    Svuda u svetu se to radi…

    Odgovori

  • GOCA BG

    20.3.2022 #3 Author

    1300 ce dobiti otpremninu,a sta je sa ostalima?!!!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...