najtraženije destinacije grčka, crna gora, turska

Ove godine letovanje skuplje i do deset odsto

BiznisTurizamVesti

19.5.2022 08:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Ove godine letovanje skuplje i do deset odsto Ove godine letovanje skuplje i do deset odsto
Interesovanje građana Srbije za odmor na moru značajno je veće od 1. maja, cene aranžmana su veće do deset odsto u odnosu na prošlu... Ove godine letovanje skuplje i do deset odsto

Interesovanje građana Srbije za odmor na moru značajno je veće od 1. maja, cene aranžmana su veće do deset odsto u odnosu na prošlu godinu, a avionske karte oko 30 odsto, navode predstavnici turističkih agencija.

Komercijalni direktor Plana tursa Milan Vasić rekao je za Betu da je broj prodatih aranžmana „ozbiljnije porastao“ od 1. maja u odnosu na prethodni mesec, a da su njihove cene veće za oko desetak odsto.

„Najviše je poskupela avionska karta, za oko 30 odsto, a smeštaj i ishrana za oko deset odsto“, rekao je Vasić i dodao da su najtraženije destinacije Grčka, Crna Gora, Turska, Španija, Italija, Egipat, Albanija i Bugarska.

Zakup desetodnevnog smeštaja u Grčkoj tokom juna i septembra košta oko 100 evra, u julu i avgustu od 200 do 250, plus karta za autobuski prevoz od 60 evra.

Vasić je rekao da će za Albaniju ove godine verovatno biti manje interesovanja jer je podigla cene aranžmana oko 20 odsto, a turisti više nisu prinuđeni da biraju tu destinaciju na koju se za vreme pandemije moglo otputovati sa pasošem ili ličnom kartom, bez strogih antiepidemioloških mera, jer su se i druge destinacije u međuvremenu „otvorile“.

Građani Srbije biraju ovih dana i atraktivnija mesta za odmor kao što su Dominikanska Republika, Maldivi, Sejšelska ostrva, Majorka, i grčka ostrva Krit, Krf, Kefaloniju… Najjeftiniji aranžmani za te destinacije sa avio-prevozom za deset dana koštaju od 1.200 – 1.300 evra, pa naviše.

Vasić je rekao da je prodat aranžman za dve osobe, koje nisu stranci, za deset dana na Maldivima i aviokartama za biznis klasu za 50.000 evra od čega više od pola te sume koštaju dve avionske karte.

I neke bliže destinacije su, takođe skupe. Prodat je desetodnevni aranžman za hotelski smeštaj dve osobe u hotelu na Luštici u Crnoj Gori za 4.000 evra.

Direktor agencije Sabra travel Vladimir Vlaho rekao je da je interesovanje za letovanje u odnosu na april prošle godine veće za 50 odsto, a u odnosu na prošli mesec za 25 odsto.

Građani u toj agenciji najviše traže aranžmane za Grčku sa apartmanskim, desetodnevnim smeštajem koji košta od 100 evra krajem maja i početkom juna, a u sezoni od 250 do 300 evra.

Vlaho je rekao da je agencija odlučila da ne povećava cenu karte za autobuski prevoz koja je skuplja za pet do deset evra i da su vratili neke aranžmane iz 2019. godine koji se odnose na Italiju.

Tagovi
CENE TURIZAM
 • ZVE84

  19.5.2022 #1 Author

  Sve poskupljuje samo plate ostaju iste…

  Odgovori

 • DEKSI

  19.5.2022 #2 Author

  Ništa neočekivano…

  Odgovori

 • ZVEZDICA01

  19.5.2022 #3 Author

  Teško da je 10%, cene su otišle mnogo više!

  Odgovori

 • MIŠKOVIĆ

  19.5.2022 #4 Author

  sve je skuplje i za 50 % lako ćemo za letovanje

  Odgovori

 • TATJANA

  19.5.2022 #5 Author

  Ja mislim da ce biti i vise od toga

  Odgovori

 • SRDJAN

  19.5.2022 #6 Author

  Izgleda da ce i na letovanje odsad samo oni sa dubljim dzepom kolko i to poskupljuje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.5.2022 #7 Author

  Da je 10%ne bi se ni osetilo,ali svi znamo da je to 30%pa i vise…

  Odgovori

 • TINA

  22.5.2022 #8 Author

  Moze jeftino da se letuje, ako se koriste snizenja, ko moze

  Odgovori

 • NINICA

  31.5.2022 #9 Author

  Gde mi živimo ….. Sve je poskupelo sada, čista sramota!

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...