Cene energenata utiču na predstojeću turističku sezonu

Karte za avio-aranžmane skuplje i do 60 evra

SrbijaTurizamVesti

9.5.2022 08:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 8

Karte za avio-aranžmane skuplje i do 60 evra Karte za avio-aranžmane skuplje i do 60 evra
Rast cena energenta utiče na poskupljenje avio-aranžmana. Naime, kriza izazvana sukobom Rusije i Ukrajine ima nesagledive posledice na rast cena energenata, što će se... Karte za avio-aranžmane skuplje i do 60 evra

Rast cena energenta utiče na poskupljenje avio-aranžmana. Naime, kriza izazvana sukobom Rusije i Ukrajine ima nesagledive posledice na rast cena energenata, što će se definitivno odraziti i na predstojeću turističku sezonu.

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić izjavio je da se ukrajinska kriza negativno odražava na energente, zbog čega je cena goriva u avio-industriji skočila i do četiri puta u odnosu na onu koja je bila kada su čarter-letovi ugovarani.

„Biće sigurno doplata za gorivo. To može da poskupi aranžmane između 15, 20 pa i 60 evra po karti, zavisi od trenutka kada se gorivo ugovara“, rekao je Seničić za Tanjug, prenose domaći mediji.

Problem je, kako je rekao, što avio-kompanije ne mogu značajno unapred da kažu cenu, to se saznaje dan, dva, tri pre polaska na put kada se ugovara isporuka goriva za dan polaska.

„Ali verujem da to neće u značajnoj meri umanjiti broj putnika ove godine. Kada je reč o drumskom prevozu, ta povećanja mogu biti između 10 i 15 evra, jer tu gorivo ne utiče na taj način na cenu kao što utiče avio-gorivo kad je reč o čarter-letovima“, rekao je Seničić.

On je dodao da je za očekivati i da delimično poskupe vanpansionske usluge zbog rasta cene energenata.

Što se tiče epidemiološke situacije i turizma, Seničić podseća da je veliki broj zemalja ukinuo protokole za Covid-19, kao što su Grčka, Crna Gora, Albanija, Severna Makedonija, Rumunija, Hrvatska, a to najavljuju i Turska i Egipat.

Posle dve godine, otvara se mogućnost putovanja i u Španiju i Italiju za šta, kako je naveo, postoji interesovanje. „Pred nama je koliko-toliko normalna turistička sezona“, istakao je direktor YUTE.

Seničić kaže i da je oko 60 odsto ponuda za zamenska putovanja do sada iskorišćeno, kao i da veruje da će najveći deo preostalih biti iskorišćeno do kraja godine.

 • Dzebac

  9.5.2022 #1 Author

  Sve poskupljuje, zato rezervisite karte uvek ranije !!!

  Odgovori

 • Emilija

  9.5.2022 #2 Author

  Ocekivali smo to zbog poskupljenja goriva.

  Odgovori

 • IVAN

  9.5.2022 #3 Author

  Pred sezonu

  Odgovori

 • GOCA BG

  9.5.2022 #4 Author

  Ovo je najavljivano zbog cene goriva..

  Odgovori

 • VERA

  9.5.2022 #5 Author

  Samo 60 evra, pih sitnica.

  Odgovori

 • SANJA

  10.5.2022 #6 Author

  Ocekivano zbog situacije,ali ko moze da rezervise dosta ranije zna bas dzaba da prodje

  Odgovori

 • SRDJAN

  16.5.2022 #7 Author

  Karte sad treba rezervisati bas dosta ranije.

  Odgovori

 • NINICA

  31.5.2022 #8 Author

  Sve je poskupelo, očekivano ….

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...