USPORAVANJE AMERIČKE EKONOMIJE

Pad američkog BDP u četvrtom kvartalu

SvetVesti

26.2.2021 09:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad američkog BDP u četvrtom kvartalu Pad američkog BDP u četvrtom kvartalu
Prema podacima američkog ministarstva trgovine, pad ekonomije SAD u četvrtom kvartalu prošle godine iznosio je 2,4 odsto. U trećem tromesečju, pad američkog BDP iznosio... Pad američkog BDP u četvrtom kvartalu

Prema podacima američkog ministarstva trgovine, pad ekonomije SAD u četvrtom kvartalu prošle godine iznosio je 2,4 odsto.

U trećem tromesečju, pad američkog BDP iznosio je 2,8 odsto.

Privredna aktivnosti u najvećoj svetskoj ekonomiji usporila je na kraju prošle godine, a na godišnjem nivou američki BDP je pao za 3,5 odsto. U 2019. godini SAD su ostvarile rast BDP od 2,2 procenta.

Ministarstvo trgovine ističe da je pad realnog BDP u 2020. godini između ostalog rezultat pad lične potrošnje, izvoza i ulaganja kompanija u opremu, te smanjenja potrošnje saveznih država i institucija lokalne uprave.

Foto: Pixabay.com

Ministarstvo takođe ističe da su prema anualiziranoj stopi rasta, koju koriste samo SAD, Kanada i Japan, u četvrtom kvartalu SAD ostvarile rast BDP od 4,1odsto.

Anualizirana stopa rasta BDP pokazuje po kojoj bi stopi BDP porastao u godinu dana kada bi u svakom tromesečju rastao istim tempom kao u poslednjem kvartalu.

Ministarstvo trgovine ističe da ovaj indikator pokazuje kontinuari oporavak ekonomije od oštrog pada u prvoj polovini prošle godine, a istovremeno ukazuje na kontinuirane posledice pandemije Covid-19 i nova ograničenja i zatvaranja u pojedinim delovima SAD.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...