PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 6 do 8 ODSTO Deficit budžeta veći od 8 procenata

RegionVesti

12.5.2020 14:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 6 do 8 ODSTO Deficit budžeta veći od 8 procenata PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 6 do 8 ODSTO Deficit budžeta veći od 8 procenata
Zbog očekivanog pada BDP u ovoj godini i smanjenja budžetskih prihoda Slovenija će, umesto budžetskog suficita iz prethodnih godina, u 2020. godini zabeležiti deficit... PAD BDP SLOVENIJE U OVOJ GODINI 6 do 8 ODSTO Deficit budžeta veći od 8 procenata

Zbog očekivanog pada BDP u ovoj godini i smanjenja budžetskih prihoda Slovenija će, umesto budžetskog suficita iz prethodnih godina, u 2020. godini zabeležiti deficit budžeta od od 8,1 odsto BDP, dok će se javni dug povećati na oko 82,4 odsto BDP, izjavio je u Parlamentu ministar finansija Andrej Šircelj.

On je, tokom rasprave o planiranom rebalansu budžeta koji priprema vlada, izjavio da domaće i međunarodne finansijske istitucije procenjuju da će, posle više godina rasta, slovenački BDP biti smanjen za 6 do 8 odsto, prenosi seebiz.eu.

Zbog krize izazvane pandemijom korona virusa Slovenija se ove godine već zadužila za 3,5 milijarde evra, a morala je da poveća i budžetske izdatke za dve milijarde evra zbog mera pomoći privredi i građanima u vreme trajanja epidemije i njenih posledica, zbog čega će morati da radi rebalans budžeta. Šircelj je ipak istakao da se ne planira smanjivanje plata i penzija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...