Splasnule nade investitora da će američka centralna banka dogodine smanjivati kamate

Pad berzanskih indeksa nakon odluka Feda

BerzaNovacSvetU fokusuVesti

22.9.2022 11:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pad berzanskih indeksa nakon odluka Feda Pad berzanskih indeksa nakon odluka Feda
Berzanski indeksi su na Wall Streetu oštro pali nakon što je američka centralna banka ponovno agresivno podigla kamatne stope, najavila dalja povećanja cene novca... Pad berzanskih indeksa nakon odluka Feda

Berzanski indeksi su na Wall Streetu oštro pali nakon što je američka centralna banka ponovno agresivno podigla kamatne stope, najavila dalja povećanja cene novca i oštro smanjila procene rasta najveće svetske ekonomije.

Indeks Dow Jones je skliznuo 1,7 odsto na 30.183 boda, dok je S&P 500 pao 1,71 odsto na 3.789 bodova, a Nasdaq indeks 1,79 odsto na 11.220 bodova, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Tokom celog trgovačkog dana u sredu ovi indeksi su bili izrazito volatilni, ali nakon odluka i poruka američke centralne banke u poslednjih pola sata trgovanja oštro su pali.

Nakon dvodnevne sednice Fed je, kao što se očekivalo, povećao ključne kamate 0,75 procentnih bodova, treći put u nizu, na tri do 3,25 odsto, što je njihov najviši nivo od 2008. godine.

Kako se inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće blizu najviših nivoa u više od 40 godina, centralna banka je najavila i dalja povećanja cene novca.

Tako bi, prema procenama čelnika Feda, do kraja ove godine kamate mogle biti povećane na 4,4 odsto, a do kraja iduće na 4,6 odsto. To znači da će do kraja ove godine Fed povećati kamate za još 1,25 procentnih bodova, a u idućoj godini 0,25 bodova. Takvo brzo podizanje kamata, započeto u martu ove godine, predstavlja najagresivnije povećanje cene novca od 1990. godine, od kada je Fed kao osnovni alat monetarne politike počeo koristiti kamatu na prekonoćne kredite.

Zbog toga su splasnule nade ulagača da će Fed iduće godine početi da smanjuje kamate. To će, čini se, uslediti tek 2024. godine.

Fedovi agresivni planovi za suzbijanje inflacije na cilj od dva odsto potrajaće godinama, usporiti rast privrede i povećati nezaposlenost, pokazuju projekcije Feda, nakon kojih su splasnule nade u „mekano prizemljenje“ ekonomije.

Investitori na Wall Streetu pokušali su u nekoliko navrata podići cene akcija, ali neuspešno. “Investitori su silno želeli da čuju nešto pozitivno, ali to juče nisu mogli. Nakon deset godina nenormalno niskih kamatnih stopa, investitori sada moraju dokučiti kako da pozicioniraju svoje portfolije. Biće potrebno neko vreme da se prilagode novoj realnosti”, kazala je Karol Šleif (Carol Schleif), direktorka u kompaniji BMO.

U isto vreme, na evropskim berzama su cene akcija porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,63 odsto na 7.237 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,76 odsto na 12.767 bodova, a pariski CAC 0,87 odsto na 6.031 bod. Međutim, evropska tržišta su zatvorena pre odluka Feda, pa se danas može očekivati pad evropskih berzanskih indeksa.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...