MALI PRIVREDNICI SA OSTRVA PLAĆAJU DANAK BREXITU

Pad britanskog izvoza u EU u januaru 41 odsto

BiznisEUSvetVesti

30.3.2021 08:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Pad britanskog izvoza u EU u januaru 41 odsto Pad britanskog izvoza u EU u januaru 41 odsto
Škotski proizvođači lososa troše 200.000 funti mesečno na birokratiju i dodatne dozvole za izvoz, zbog Brexita, saopštila je nacionalna Organizacija proizvođača lososa. Istovremeno, mala... Pad britanskog izvoza u EU u januaru 41 odsto

Škotski proizvođači lososa troše 200.000 funti mesečno na birokratiju i dodatne dozvole za izvoz, zbog Brexita, saopštila je nacionalna Organizacija proizvođača lososa. Istovremeno, mala preduzeća iz Velike Britanije prijavila su drastičan pad izvoza u zemlje Evropske unije, kao i kašnjenja isporuka i povećanje troškova.

Tamošnja Federacija malih preduzeća (FSB) saopštila je da je 35 od 132 anketirana izvoznika privremeno obustavila trgovinu sa EU ili je trajno prekinula. Svaki 10. anketirani izvoznik naveo je da razmišlja o odustajanju od trgovine sa kupcima iz EU, prenosi Guardian.

Prema vladinim zvaničnim podacima izvoz iz Velike Britanije u EU opao je u januaru za 41 odsto. Mala preduzeća najteže su pogođena izmenom trgovinskih pravila nakon Brexita, a britanski preduzetnici ukratko opisuju novu sitauciju kao “noćnu moru“, pre svega zbog velikh kašnjenja isporuka. Stanje koje je trebalo da bude privremeno, preti da postane stalno.

Foto: Pixabay.com

Jedna od opcija kojoj pribegavaju velike kompanije je zakupljivanje skladišta na teritoriji EU, ali za mala preduzeća to bi bio prevelik trošak. Iako trgovinom između Velike Britanije i EU dominiraju veće kompanije, izvoz je važan oblik poslovanja za mala i srednja preduzeća. Zvanični podaci pokazuju da je oko petina malih britanskih preduzeća izvozilo robu u 2019. godini.

Britanska poslovna banka koja uživa podršku vlade izračunala je da su mala preduzeća učestvovala sa jednom trećinom u ukupnom izvozu Velike Britanije u 2018. godini, što je u novcu oko 200 milijardi funti u robi i uslugama. Troškovi uvoza iz EU takođe su porasli, a krajnji rezultat verovatno će biti porast cena u Velikoj Britaniji za oko pet odsto.

Škotski proizvođači lososa okupljeni u organizaciji SSPO zatražili su izmene i pojednostavljenje Izvoznog zdravstvenog sertifikata, kako bi izbegli buduća kašnjenja. SSPO krivi birokratiju za kršenje rokova isporuke ribe u Francusku , što dovodi do gubitka porudžbina, pada prodaje i nezadovoljstva kupaca, prenosi britanski Insider.

Foto: Pixabay.com

Ambalaža sa robom mora najpre da prođe službenu kontrolu, gde se razdvaja i obeležava roba za izvoz, što dovodi do čestih zabuna i grešaka, uzrokujući kašnjenja na graničnim prelazima. Da bi tovar morskih plodova bio obrađen i da bi dobio zdravstveni sertifikat za transport u EU potrebno je ne manje od dva sata, a pre Brexita roba je za to vreme mogla da bude isporučena u EU.

SSPO zatražila je od vlade u Londonu da hitno razmotri postojeća pravila i smanji troškove i složenost, jer je “izvoz morskih plodova od suštinske važnosti za britansku ekonomiju, jer je losos britanski izvozni prehrambeni proizvod broj jedan“. Procenjuje se da su dosadašnja kašnjenja koštala britansku ribolovnu industriju oko 11 miliona funti.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...