NEGATIVNI EFEKTI BREGZITA

Pad britanskog izvoza u EU u januaru

EUSvetVesti

8.2.2021 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pad britanskog izvoza u EU u januaru Pad britanskog izvoza u EU u januaru
Prema podacima britanskog udruženja za drumski prevoz i operatera za logistiku drumskog teretnog prevoza (RHA), izvoz Velike Britanije u Evropsku Uniju u januaru pao... Pad britanskog izvoza u EU u januaru

Prema podacima britanskog udruženja za drumski prevoz i operatera za logistiku drumskog teretnog prevoza (RHA), izvoz Velike Britanije u Evropsku Uniju u januaru pao je za dve trećine.

Veliki pad u januaru od 68 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, posledica je i pandemije korona virusa, ali je povezana i sa dodatnom papirologijom i graničnim kontrolama koje su uvedene pošto je Velika Britanija prestala da bude deo zajedničkog tržišta Evropske Unije.

Foto: Tanjug/AP

Kako prenosi britanski Observer, RHA je od britanske vlade tražila da smanji birokratske prepreke i osigura nesmetanu trgovinu posle Bregzita.

Iz ovog udruženja ukazali su na činjenicu da se brojni kamioni koji dovoze proizvode iz EU vraćaju prazni, jer veliki broj britanskih firmi u ovom trenutku i ne pokušavaju da izvoze u EU. Takođe se navodi da je na carini u ovom trenutku zaposleno samo 10.000 ljudi, što je tek petina ljudi, koji bi bio potreban za efikasno kretanje robe između Velike Britanije i EU, prenosi seebiz.eu.

RHA upozorava da bi se stanje moglo dodatno pogoršati pošto Velika Britanija u julu počne sa kontrolom uvoza iz EU. Inače, Britanija i EU su krajem prošle godine postigle sporazum prema kojem za većinu roba ne postoje carine, iako sporazum ne sprečava uvođenje dodatne dokumentacije poput sanitarne.

Inače, Velika Britanija je počela da potpisuje i bilateralne trgovinske ugovore. Tako su već potpisani novi trgovinski sporazumi sa Gruzijom, Kosovom*, Moldavijom, Severnom Makedonijom, Ukrajinom i Albanijom, dok se u regionu pregovara o sporazumima sa Srbijom, Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...