PAD DEONICA NA AZIJSKIM I AMERIČKIM BERZAMA Ulagači u strahu od drugog talasa Covid-19

BerzaNovacSvetVesti

18.6.2020 11:32 Autor: Ljiljana Begović 0

PAD DEONICA NA AZIJSKIM I AMERIČKIM BERZAMA Ulagači u strahu od drugog talasa Covid-19 PAD DEONICA NA AZIJSKIM I AMERIČKIM BERZAMA Ulagači u strahu od drugog talasa Covid-19
Na azijskim berzama cene akcija su pale, kao i na Vol Stritu (Wall Street) dan ranije jer se ulagači plaše drugog talasa širenja korona... PAD DEONICA NA AZIJSKIM I AMERIČKIM BERZAMA Ulagači u strahu od drugog talasa Covid-19

Na azijskim berzama cene akcija su pale, kao i na Vol Stritu (Wall Street) dan ranije jer se ulagači plaše drugog talasa širenja korona virusa, pa su splasnule nade u brzi oporavak privreda.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih deonica, bez japanskih, bio je u minusu 0,75 odsto. Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 1 posto, dok su cene deonica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Australiji skliznule između 0,1 i 0,9 posto.

Dau Džons (Dow Jones) i S&P 500 indeks takođe su pali, jer su ulagači zabrinuti zbog snažnog rasta broja zaraženih korona virusom u nekoliko saveznih država SAD. U Oklahomi je zabeležen rekordan skok broja novozaraženih, a snažnije nego prethodnih dana porastao je i broj novozaraženih u Kaliforniji, Teksasu, Floridi i Arizoni.

Foto: Tanjug/AP

Zbog toga su američki indeksi trenutno u minusu oko 1 posto, što znači da bi cene deonica na Vol Stritu (Wall Street) mogle ponovo da dožive značajan pad.

Vesti iz Pekinga takođe brinu ulagače, jer se u glavnom gradu Kine povećava broj zaraženih korona virusom.

„Veliki je udarac za tržišta jeste da Kini preti drugi talas zaraze, dok se još nedavno činilo da je uspešno savladala širenje virusa. Zabrinjava i rast broja novozaraženih u mnogim američkim saveznim državama”, kaže Norihiro Fuđito (Norihiro Fujito), iz kompanije „Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities“.

Zbog toga su splasnule nade u brzi oporavak ekonomije izazvane krizom zbog pandemije. „Sve ovo navodi na zaključak – što se više zemlje otvaraju, više se širi virus. Ulagači su se nadali da će se ekonomija brzo oporaviti, ali to sada više nije tako sigurno”, kaže Fuđito.

Strah od širenja drugog talasa korona virusa spustio i cene nafte

Cene nafte su oslabile na azijskom trgovanju zbog zabrinutosti da bi rast novih slučajeva zaraze korona virusom u Kini i Sjedinjenim Državama mogao da ukoči oporavak tražnje za gorivom, uprkos ublažavanju mera ograničenja kretanja ljudi.

Foto: Tanjug/AP

Cena fjučersa severnomorske nafte brent skliznula je za 22 centa ili 0,5 odsto, na 40,49 dolara za barel na jutrošnjem trgovanju u 6,23 časova po GMT, nakon što je na prethodnoj trgovinskoj sesiji pala za 25 centi, piše Reuters, prenosi Tanjug .

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...