PAD NEMAČKE EKONOMIJE NAJVEROVATNIJE 6,6 ODSTO Prognozira Ifo institut za ekonomska istraživanja

EUVesti

28.5.2020 16:01 Autor: Julijana Vincan 0

PAD NEMAČKE EKONOMIJE NAJVEROVATNIJE 6,6 ODSTO Prognozira Ifo institut za ekonomska istraživanja PAD NEMAČKE EKONOMIJE NAJVEROVATNIJE 6,6 ODSTO Prognozira Ifo institut za ekonomska istraživanja
Nemačka privreda ove godine verovatno će zabeležiti pad od 6,6 procenta usled pandemije korona virusa, a naredne godine će ostvariti rast od 10,2 odsto,... PAD NEMAČKE EKONOMIJE NAJVEROVATNIJE 6,6 ODSTO Prognozira Ifo institut za ekonomska istraživanja

Nemačka privreda ove godine verovatno će zabeležiti pad od 6,6 procenta usled pandemije korona virusa, a naredne godine će ostvariti rast od 10,2 odsto, istaknuto je u ažuriranoj prognozi Ifo instituta za ekonomska istraživanja.

U proseku, preduzeća očekuju da će se poslovanje vratiti u normalu za devet meseci nakon prekida rada u drugom kvartalu, objavio je Ifo. U tom slučaju, ekonomija bi se smanjila za 12,4 procenta u drugom kvartalu ove godine.

Nedavna istraživanja pokazuju da se najveća evropska ekonomija polako oporavlja nakon što je ekonomski život krajem marta zamrznut kako bi se suzbila pandemija Covid-19, ali najnoviji podaci ilustruju do sada neviđen negativni efekat pandemije na ekonomiju.

Foto: Shutterstock.com

U najgorem slučaju, u kojem bi povratak u normalu trajao 16 meseci, ekonomija bi se ove godine smanjila za 9,3 procenta, a 2021. porasla za 9,5 odsto, prognozira Ifo.

U najboljem, kompanije bi se oporavile za pet meseci, pa bi se ekonomija tada smanjila za samo 3,9 procenta, a povećala za 7,4 odsto sledeće godine.

Neke kompanije i sektore očekuje duži i bolniji oporavak. U avioindustriji normalizacija će potrajati 16 meseci. Sektoru putovanja, hotelijerstva i proizvodnje automobila takođe će za oporavak biti potrebno više vremena.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...