PAD SVETSKE EKONOMIJE 6 ODSTO U OVOJ GODINI Revidirane projekcije OECD

EUIzdvajamoNovacVesti

10.6.2020 15:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

PAD SVETSKE EKONOMIJE 6 ODSTO U OVOJ GODINI Revidirane projekcije OECD PAD SVETSKE EKONOMIJE 6 ODSTO U OVOJ GODINI Revidirane projekcije OECD
Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u ažuriranim prognozama predviđa pad globalne ekonomije u ovoj godini od šest odsto, nakon čega se u... PAD SVETSKE EKONOMIJE 6 ODSTO U OVOJ GODINI Revidirane projekcije OECD

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u ažuriranim prognozama predviđa pad globalne ekonomije u ovoj godini od šest odsto, nakon čega se u 2021. očekuje rast od 5,2 procenta, u optimističkom scenariju da epidemija korona virusa ostane pod kontrolom.

Prema lošijem scenariju u slučaju drugog talasa epidemije, globalna ekonomija bi ove godine mogla da zabeleži pad od 7,6 odsto, dok bi naredne godine rast bio samo 2,8 procenata.

OECD za najveću svetsku ekonomiju SAD, predviđa pad od 7,3 odsto, a u narednoj godini rast od 4,1 odsto. U lošem scenariju drugog talasa epidemije, američka privreda bi mogla da padne za 8,5 odsto, a u idućoj godini bi mogla da ostvari rast od samo 1,9 odsto.

Za Evrozonu sa očekuje pad BDP od 9,1 odsto u ovoj godini, i rast od 6,5 odsto u 2021. Sa druge strane, u slučaju drugog talasa epidemije, pad u Evrozoni mogao bi da dostigne čak 11,5 odsto, nakon čega bi rast u 2021. iznosio 3,5 odsto.

OECD daleko najveći pad predviđa za Veliku Britaniju, gde u ovoj godini, u optimističkom scenariju, očekuje pad od 11,5 odsto, a potom oporavak od 9 procenata u 2021. godini. Pesimistički scenario predviđa pad od 14 odsto u ovoj godini i rast od 5 odsto u narednoj godini.

OECD u revidiranim projekcijama ističe da će gubitak prihoda zbog pandemije korona virusa nadmašiti nivo svih recesija u poslednih 100 godina, izuzev perioda rata, uz teške i dugotrajne posledica za građane, kompanije i vlade.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...