PAD TRGOVINE NA MALO OSMI MESEC ZAREDOM Hrvatski ekonomisti očekuju negativan uticaj novih restriktivnih mera

RegionVesti

30.11.2020 15:30 Autor: Ljiljana Begović 0

PAD TRGOVINE NA MALO OSMI MESEC ZAREDOM Hrvatski ekonomisti očekuju negativan uticaj novih restriktivnih mera PAD TRGOVINE NA MALO OSMI MESEC ZAREDOM Hrvatski ekonomisti očekuju negativan uticaj novih restriktivnih mera
U Hrvatskoj je u oktobru potrošnja u maloprodaji pala za 2,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je već osmi mesec... PAD TRGOVINE NA MALO OSMI MESEC ZAREDOM Hrvatski ekonomisti očekuju negativan uticaj novih restriktivnih mera

U Hrvatskoj je u oktobru potrošnja u maloprodaji pala za 2,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je već osmi mesec zaredom kako se beleži pad, ali sporiji nego u septembru.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izveštaj o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u oktobru porasla za 5,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na oktobar prošle godine pala za 2,5 procenata.

To je već osmi mesec zaredom kako je potrošnja pod uticajem korona krize u Hrvatskoj pala na godišnjem nivou, ali sporije u odnosu na pad od 7,3 procenta u septembru.

U oktobru je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 2,2 odsto godišnje, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duvanskim proizvodima oslabio 0,2 procenta, pokazuju podaci DZS.

Foto: Shutterstock

U prvih deset meseci ove godine promet u trgovini na malo realno je pao za 6,5 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tako je u oktobru nastavljen pad prometa u maloprodaji na godišnjem novou, što je posledica pada lične potrošnje u ovo doba korona krize.

Pad potrošnje jedan je od glavnih uzroka recesije, s obzirom da je lična potrošnja najveća komponenta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

DZS je objavio da je u trećem tromesečju BDP pao za 10 odsto u odnosu na isti period lane, nakon što je u prethodnom kvartalu potonuo rekordnih 15,4 procenta.

To znači da je ekonomija uronila u recesiju, koja se definiše padom BDP dva kvartala zaredom.

Očekuje se da će nove restriktivne mere, uvedene kako bi se suzbio drugi talas širenja korona virusa, negativno uticati na ekonomsku aktivnost i u četvrtom tromesečju ove godine, piše Seebiz.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...