PAD TRGOVINE NA MALO OSMI MESEC ZAREDOM Hrvatski ekonomisti očekuju negativan uticaj novih restriktivnih mera

RegionVesti

30.11.2020 15:30 Autor: Ljiljana Begović

PAD TRGOVINE NA MALO OSMI MESEC ZAREDOM Hrvatski ekonomisti očekuju negativan uticaj novih restriktivnih mera PAD TRGOVINE NA MALO OSMI MESEC ZAREDOM Hrvatski ekonomisti očekuju negativan uticaj novih restriktivnih mera
U Hrvatskoj je u oktobru potrošnja u maloprodaji pala za 2,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je već osmi mesec... PAD TRGOVINE NA MALO OSMI MESEC ZAREDOM Hrvatski ekonomisti očekuju negativan uticaj novih restriktivnih mera

U Hrvatskoj je u oktobru potrošnja u maloprodaji pala za 2,5 odsto u odnosu na isti period prošle godine, što je već osmi mesec zaredom kako se beleži pad, ali sporiji nego u septembru.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je izveštaj o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u oktobru porasla za 5,4 odsto u odnosu na prethodni mesec, dok je u odnosu na oktobar prošle godine pala za 2,5 procenata.

To je već osmi mesec zaredom kako je potrošnja pod uticajem korona krize u Hrvatskoj pala na godišnjem nivou, ali sporije u odnosu na pad od 7,3 procenta u septembru.

U oktobru je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 2,2 odsto godišnje, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duvanskim proizvodima oslabio 0,2 procenta, pokazuju podaci DZS.

Foto: Shutterstock

U prvih deset meseci ove godine promet u trgovini na malo realno je pao za 6,5 odsto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Tako je u oktobru nastavljen pad prometa u maloprodaji na godišnjem novou, što je posledica pada lične potrošnje u ovo doba korona krize.

Pad potrošnje jedan je od glavnih uzroka recesije, s obzirom da je lična potrošnja najveća komponenta hrvatskog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

DZS je objavio da je u trećem tromesečju BDP pao za 10 odsto u odnosu na isti period lane, nakon što je u prethodnom kvartalu potonuo rekordnih 15,4 procenta.

To znači da je ekonomija uronila u recesiju, koja se definiše padom BDP dva kvartala zaredom.

Očekuje se da će nove restriktivne mere, uvedene kako bi se suzbio drugi talas širenja korona virusa, negativno uticati na ekonomsku aktivnost i u četvrtom tromesečju ove godine, piše Seebiz.

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.