Podaci SZO pokazuju smanjenje procenta smrtnosti od korone u svetu

Pad učestalosti zaražavanja najveći u zemljama Severne i Južne Amerike

SvetVesti

24.2.2021 11:27 Autor: Ljiljana Begović 0

Pad učestalosti zaražavanja najveći u zemljama Severne i Južne Amerike Pad učestalosti zaražavanja najveći u zemljama Severne i Južne Amerike
Korona virusom je u svetu od početka pandemije zaraženo više od 112,7 miliona ljudi. Više od 2,4 miliona osoba je preminulo od posledica Covid-19,... Pad učestalosti zaražavanja najveći u zemljama Severne i Južne Amerike

Korona virusom je u svetu od početka pandemije zaraženo više od 112,7 miliona ljudi. Više od 2,4 miliona osoba je preminulo od posledica Covid-19, dok se oporavilo više od 88,3 miliona pacijenata, pokazuju podaci sajta worldometers.com.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), globalna smrtnost od Covid-19 je u periodu od 15. do 21. februara smanjena za 20 odsto u odnosu na prethodni jednonedeljni prosek. Tendencija pada smrtnosti traje već šest nedelja za redom, navodi se u redovnom nedeljnom izveštaju SZO, prenose ABC news.

Izvor:worldometers.com

Pad učestalosti zaražavanja korona virusom naročito je primetan u zemljama Severne i Južne Amerike (19 odsto), zapadnog Pacifika (devet odsto) i u Evropi (7 odsto), a pad smrtnosti registrovan je u Africi (20 odsto) i u jugoistočnoj Aziji (šest odsto).

Ograničenja za putovanja i dalje na snazi u EU

Putovanja koja nisu neophodna ostaće za sada ograničena u EU jer epidemiološka situacija ostaje ozbiljna i nove varijante korona virusa predstavljaju dodatne izazove.

Prema pisanjima medija, lideri EU saglasiće se da nastave rad na zajedničkoj EU potvrdi o vakcinaciji koja bi pojedincima omogućila više sloboda putovanja i pomoći povratak turizma, što je ključno za južne zemlje EU, koje je pandemija uništila.

Foto: Tanjug

Preko projekta Kovaks stigle prve vakcine

U Ganu su stigle prve vakcine preko globalnog programa Kovaks.

Isporuka dolazi skoro godinu dana nakon što je SZO prvi put opisala novi korona virus kao globalnu pandemiju i osam meseci nakon pokretanja inicijative Kovaks, čiji je cilj udruživanje sredstava iz bogatijih zemalja i neprofitnih organizacija za razvoj vakcine protiv korona virusa i njenu ravnomernu distribuciju širom sveta.

Cilj je da se kroz Kovaks do kraja godine isporuči ukupno 2,3 milijarde doza, uključujući 1,8 milijardi siromašnijim zemljama, bez ikakvih troškova za njihove vlade, i da pokrije do 20 odsto stanovništva planete, prenosi CNN.

Prema podacima sajta uorworldindata.org najveći broj vakcinisanih u svetu do sada je u SAD (64,18 miliona), slede Kina (40.52), EU (27.53), Velika Britanija (18.35).

Izvor:ourworldindata.org

Nemačka ostaje u karantinu do 7. marta

Nemačka se nalazi u trećem talasu pandemije korona virusa, upozorila je kancelarka Angela Merkel.

Ona je navela da se zemlja nalazi u trećem talasu epidemije Covid-19, i da bi bilo kakvo ublažavanje mera zaključavanja, uvedenih krajem prošlog meseca i produženih do 7. marta, moralo da se sprovede postepeno i pažljivo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...