GUBICI HRVATSKE TURISTIČKE PRIVREDE

Pandemija odnela više od pet milijardi evra prihoda od turizma

BiznisRegionTurizamVesti

25.2.2021 11:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pandemija odnela više od pet milijardi evra prihoda od turizma Pandemija odnela više od pet milijardi evra prihoda od turizma
Zbog pandemije korona virusa, Hrvatska je u prva tri kvartala prošle godine izgubila čak 5,12 milijardi evra prihoda u turizmu, iako je prošla turistička... Pandemija odnela više od pet milijardi evra prihoda od turizma

Zbog pandemije korona virusa, Hrvatska je u prva tri kvartala prošle godine izgubila čak 5,12 milijardi evra prihoda u turizmu, iako je prošla turistička sezona bila bolja od one kojoj se nadala većina turističkih radnika, ali i ekonomske vlasti.

Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), zarada od izvoza usluga u turizmu i putovanjima u tri kvartala prošle godine bila je 4,31 milijardu evra, dok je u istom razdoblju 2019. godine Hrvatska od izvoza usluga u turizmu ostvarila prihod od čak 9, 435 milijardi evra. Pad je veći od 54 odsto, prenosi Novi list.

Samo u trećem, udarnom kvartalu za turizam, Hrvatska je prošle godine ostvarila prihode koji su za 3,25 milijardi evra manji nego u istom razdoblju 2019. godine. Prihod je u trećem kvartalu 2019 bio 6,626 milijardi evra, dok je prošle godine ostvareno 3,37 milijardi evra. Tako loše turističke mesece po zaradi, Hrvatska je poslednji put imala u vreme globalne krize 2009. godine, iako su tada tri milijarde evra više vredele nego danas.

Foto: Pixabay.com

Kako piše Novi list, u prva tri kvartala prošle godine Hrvatska je u turizmu ostala bez prihoda koji su na nivou od oko 10 odsto njenog godišnjeg BDP. Kako se ističe, još jedna takva sezona značajno bi otežala oporavak turizma.

Zvanični podaci govore i da su hrvatski građani zbog pandemije, trošili manje novca na putovanja u inostranstvu, iako je tu pad manji od onog koji je zabeležio hrvatski turizam. Građani Hrvatske su u prva tri kvartala prošle godine na putovanja u inostranstvo potrošili 1,574 milijarde evra, što je za 22 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine.

Pad prihoda, pored turizma, zabeležen je i u drugim delatnostima, iako u manjoj meri. Tako je na primer, u građevinarstvu pad prihoda od izvoza usluga iznosio 29 odsto, a u prevozu 37 procenata. Izvoz usluga u prva tri kvartala prošle godine iznosio je 7,076 milijardi evra, što je za 46 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...