PANDEMIJA POKOPALA TURIZAM U Italiji rezervisano samo 40 odsto soba

BiznisEUTurizamVesti

6.7.2020 09:44 Autor: Marija Jovanović 2

PANDEMIJA POKOPALA TURIZAM U Italiji rezervisano samo 40 odsto soba PANDEMIJA POKOPALA TURIZAM U Italiji rezervisano samo 40 odsto soba
Samo 40 odsto soba rezervisano je za avgust putem interneta u smeštajnim kapacitetima Italije. Iako je avgust tradicionalno vrhunac italijanske turističke sezone, ovog leta... PANDEMIJA POKOPALA TURIZAM U Italiji rezervisano samo 40 odsto soba

Samo 40 odsto soba rezervisano je za avgust putem interneta u smeštajnim kapacitetima Italije. Iako je avgust tradicionalno vrhunac italijanske turističke sezone, ovog leta strani i domaći turisti nisu rezervisali ni polovinu smeštajnih kapaciteta, pokazuju podaci nacionalne agencije za turizam ENIT.

Od međunarodnog turizma u velikoj meri zavise i gradovi kulture i umetnosti poput Venecije i Rima, a prema podacima ENIT, oni su najteže pogođeni turističkom krizom koju je izazvala pandemija.

U Veneciji je na raspolaganju čak 68 odsto soba tokom avgusta. Ovog leta na odmor će otići 54 odsto porodica u Italiji, 38 odsto parova, kao i 23,7 odsto penzionera koji ne odustaju od letovanja ove sezone, prenosi Tanjug.

Foto: Pixabay.com

U cilju oporavka turizma Italija je predstavila šemu „bonusa“ koji se može iskoristiti za plaćanje smeštaja u toj zemlji od 1. jula. Ona podrazumeva 500 evra za porodice sa nižim primanjima koje imaju tri i više članova, 300 evra za parove i 150 evra za samce.

Turizam je jedan od vodećih sektora italijanske privrede i čini oko 13 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Nakon tri meseca blokade zbog korona virusa, Italija je 3. juna otvorila granice za zemlje EU i Šengena.

Za državljane Srbije, za koje je prethodno bio moguć ulazak u Italiju samo u posebnim slučajevima, od 1. jula nije potrebno obrazložiti putovanje, ali postoji obaveza karantina u trajanju od 14 dana.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...