Cene ukrasnog drveta za sada bez promena, spremni i cenovnici za "najluđu noć"

Pandemija potiskuje novogodišnju euforiju, ali bez jelki se ipak ne može

LifestyleSrbijaVestiZanimljivosti

23.10.2021 17:02 Autor: Miljan Paunović 5

Pandemija potiskuje novogodišnju euforiju, ali bez jelki se ipak ne može Pandemija potiskuje novogodišnju euforiju, ali bez jelki se ipak ne može
Iako je ostalo više od dva meseca do novogodišnjih praznika, sudeći prema svim ekonomsko-političkim parametrima kod nas, ali i u svetu, verovatno ćemo i... Pandemija potiskuje novogodišnju euforiju, ali bez jelki se ipak ne može

Iako je ostalo više od dva meseca do novogodišnjih praznika, sudeći prema svim ekonomsko-političkim parametrima kod nas, ali i u svetu, verovatno ćemo i u 2022. godinu ući oprezno i sa rezervisanim očekivanjima. Prošle godine nije bilo mesta za novogodišnju euforiju, a za ovu prazničnu sezonu tračak nade postoji, ali realno stanje i prognoze, posebno za prvi kvartal naredne godine, još uvek nisu preterano optimistične.

Glavni krivac za izostanak „novogodišnje euforije“ je Covid-19, pandemija koja ne jenjava, ali tu su i faktori nestabilnosti poput cene gasa, odnosno neizvesnosti da li će ga Evropa imati u dovoljnim količinama, zatim cena hrane, nestašica čipova, klimatski problemi…

Britanci savetuju građanima da ne paniče i poručuju da će hrane, pre svega ćuretine, za praznike biti, jedino se još uvek ne zna po kojoj ceni. Naime, britanski proizvođač mesa 2 Sister već je upozorio građane ove države da će jesti skuplju piletinu, a ne onu od tri funte i da pred praznike budu racionalniji, te da ne stvaraju zalihe mesa.

Izvršni direktor 2 Sisters Food Group Ronald Kers savetovao je ljude da normalno kupuju za Božić i rekao da će kompanija učiniti sve što je u njenoj moći da obezbedi zalihe praznične ćuretine, preneo je Easterneye.biz.

Rast cena očekuje se i kod proizvoda bez kojih su novogodišnji i božićni praznici nezamislivi – jelke, dekoracije, ukrasne lampe, sijalice, a za Biznis.rs su to potvrdili i sa sajta Sve za kuću, koji se bavi prodajom jelki i ukrasa.

„Cene će ove godine biti više zbog rasta cene brodskog prevoza, plastike i metala. Očekujemo da će na tržištu biti manja količina novogodišnje dekoracije, zbog toga što je jedan broj firmi odustao od nabavke zbog rasta cena“, kažu naši sagovornici.

Foto: Pixabay.com

Za sada nema nagoveštaja da će cene jelki biti veće, ali pravo stanje znaće se tek oko 20. novembra, kada počne veće interesovanje za ovo ukrasno drvo u vreme praznika.

Trošak za novogodišnju jelku može da bude i jednokratan, na period od nekoliko godina.

„Kod nas se najbolje prodaju jelke visine 200 centimetara, do 10.000 dinara. One se mogu dugo koristiti, šest do sedam sezona. Bitno ih je na kraju sezone odložiti na adekvatan način, spakovati je u dovoljno veliku kutiju bez preteranog savijanja i pritiskanja grana“, objašnjavaju sa sajta Sve za kuću i dodaju da epidemija nije doprinela neplaniranom rastu prodaje jelki i dekoracije, ali jeste prodaji opreme za vežbanje, knjiga, i alata.

Naravno, ima i jeftinijih jelki, kao i onih skupljih, sve zavisi da li ste spremni da izdvojite 2.000 ili 99.000 dinara.

Doček kod kuće ili u restoranu?

Cene proslava za „najluđu noć“ po poznatim beogradskim restoranima i splavovima već su objavljene. Oni koji misle da će Covid-19 za Novu godinu uzeti pauzu, mada u trenutnoj situaciji prognoze nisu baš optimistične, nadaju se da će uz određene mere proslave ipak biti moguće.

U zavisnosti od kućnog budžeta, za doček Nove godine u nekom od klubova, restorana ili hotela u Beogradu treba izdvojiti najmanje 40 evra. To je samo cena ulaznice, a u dodatne troškove spada piće i eventualni „švedski sto“. Za one koji žele da budu usluženi, cena je naravno veća i kreće se od 100 do 150 evra, u zavisnosti od mesta i pratećeg programa te večeri.

I turističke agencije su objavile cenovnike za novogodišnja putovanja. Cene se kreću od 60 evra za posetu Sarajevu, do 1.800 evra, ukoliko biste u vreme praznika na Maldive.

U zavisnosti od epidemiološke situacije, putovanja se po pravilu organizuju uz poštovanje mera za sprečavanje širenja zaraze korona virusom.

  • Marta

    23.10.2021 #1 Author

    Oseca se izostanak svake euforije

    Odgovori

  • Anna

    23.10.2021 #2 Author

    Veštačke jelke su digoročno rešenje. Uradi sam ukrasi su najorginalniji i vrlo povoljni. I naravno, unikatni. A doček u klubu restoranu ili hotelu sigurno će biti moguć kao i prošle godine.

    Odgovori

  • Tina

    24.10.2021 #3 Author

    Vecina ce Novu godinu docekati kod kuce sa ipak okicenom jelkom

    Odgovori

  • GocaBG

    24.10.2021 #4 Author

    Optimizam ne jenjava kada su novogodisnji praznici…

    Odgovori

  • Zvezdica91

    25.10.2021 #5 Author

    I jelka morati imati negativan pcr 🙂

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...