PANDEMIJA UGROZILA INDUSTRIJU PIVA U SRBIJI Prošle godine proizvedeno 5,5 miliona hektolitara

SrbijaVesti

22.10.2020 15:33 Autor: Marija Jovanović 1

PANDEMIJA UGROZILA INDUSTRIJU PIVA U SRBIJI Prošle godine proizvedeno 5,5 miliona hektolitara PANDEMIJA UGROZILA INDUSTRIJU PIVA U SRBIJI Prošle godine proizvedeno 5,5 miliona hektolitara
Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarao je u sredu sa predstavnicima Udruženja pivara Srbije o problemima u kojima se zbog pandemije korona virusa... PANDEMIJA UGROZILA INDUSTRIJU PIVA U SRBIJI Prošle godine proizvedeno 5,5 miliona hektolitara

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež razgovarao je u sredu sa predstavnicima Udruženja pivara Srbije o problemima u kojima se zbog pandemije korona virusa našla industrija piva.

Smanjenje PDV za HORECA sektor, subvencionisanje cene zakupa poslovnog prostora i smanjenje naknade za vode, samo su neki od konkretnih predloga koji su razmatrani na sastanku u PKS.

Predstavnici Udruženja pivara Srbije, koje okuplja „Apatinsku pivaru“, „Kalzberg Srbiju“, „Hajneken“ i „Sladaru Suflet Srbija“, ukazali su da je stabilizacija visine akciza uslov za rast, inovacije i nove investicije.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

Kako su istakli, stabilizacijom, kao i promenom metoda obračuna akcize, bili bi omogućeni veća predvidljivost i lakše poslovanje, bez negativnog uticaja na zaposlene i krajnje potrošače, kao i stabilni prihodi budžetu.

Tokom diskusije ukazano je na mogućnost i potrebu da se razvije poseban vid podrške kojim bi se domaći poljoprivrednici i poslovni sistemi dodatno zainteresovali i pomogli da započnu intenzivniju proizvodnju hmelja za potrebe pivarske industrije Srbije, saopštila je PKS.

Foto:Pexels.com

Na sastanku je bilo reči i o depozitnom sistemu upravljanja otpadom, a kako je ocenjeno, potrebno je izraditi sveobuhvatnu analizu koja bi sagledala sve aspekte uvođenja ovog sistema kako za potrošače, tako i za državu i industriju.

U Udruženju pivara Srbije podsećaju da je prošle godine proizvedeno više od 5,5 miliona hektolitara piva. Osim distribucije u maloprodajnim objektima, skoro trećina plasmana namenjena je različitim ugostiteljskim objektima. U najvećim kompanijama ove industrije radi oko 15.000 ljudi.

Zbog globalne zdravstvene krize, a posebno u vreme vanrednog stanja kada ugostiteljski objekti nisu radili, ovaj sektor je pretrpeo velike gubitke u plasmanu svojih proizvoda.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...