Nezapamćena kriza potresa najvećeg svetskog potrošača piva

Pandemija zapečatila 500 pabova u Češkoj

EUVesti

21.4.2021 08:07 Autor: Marija Jovanović 0

Pandemija zapečatila 500 pabova u Češkoj Pandemija zapečatila 500 pabova u Češkoj
Pandemija korona virusa potresla je industriju piva u Češkoj, koja je poznata kao najveći svetski potrošač piva po glavi stanovnika. Prosečna potrošnja po osobi... Pandemija zapečatila 500 pabova u Češkoj

Pandemija korona virusa potresla je industriju piva u Češkoj, koja je poznata kao najveći svetski potrošač piva po glavi stanovnika.

Prosečna potrošnja po osobi opala je za sedam litara, na 135 litara u prošloj godini, što je najniži podatak od 60-ih godina prošlog veka, saopštio je Češki savez proizvođača piva.

Šef sindikata František Samal (Frantisek Samal) kazao je da je ovo nezapamćena kriza i da je 500 pabova moralo trajno da zatvori svoja vrata, a da se ove godine očekuje dodatno zatvaranje više stotina pabova, prenosi agencija AP.

Foto: Pixabay.com

Barovi i restorani bili su zatvoreni mesecima nakon što je pandemija pogodila ovu zemlju u martu prošle godine, dok je padu doprinela i zabrana ispijanja alkohola u javnosti i otkazivanje sportskih, kulturnih i drugih događaja.

Ukupna proizvodnja piva u zemlji opala je za 6,9 odsto na 20,1 milijardu litara (531 milion galona). Izvoz piva opao je za 38 miliona litara na oko 500 miliona litara, što je prvi pad nakon devet godina rasta.

Češka je jedna od evropskih zemalja koja je najteže pogođena pandemijom. U populaciji od 10,7 miliona stanovnika registrovano je više od 1,6 miliona potvrđenih slučajeva Covid-19 i 28.640 preminulih.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...