Najnovija žrtva zvanične birokratije nakon Brexita

Paraziti prepreka u trgovinskim odnosima Evropske unije i Britanije

EUSvetVesti

15.4.2021 08:55 Autor: Marija Jovanović 0

Paraziti prepreka u trgovinskim odnosima Evropske unije i Britanije Paraziti prepreka u trgovinskim odnosima Evropske unije i Britanije
Nakon Brexita problemi u trgovinskim odnosima Evropske unije i Velike Britanije ne jenjavaju. Najnovija žrtva zvanične birokratije su nematode, mikroskopski parazitski crvi koje koriste... Paraziti prepreka u trgovinskim odnosima Evropske unije i Britanije

Nakon Brexita problemi u trgovinskim odnosima Evropske unije i Velike Britanije ne jenjavaju. Najnovija žrtva zvanične birokratije su nematode, mikroskopski parazitski crvi koje koriste baštovani i komercijalni uzgajivači širom Evrope kao prirodno rešenje za suzbijanje štetočina puževa i insekata.

U fabrici u Litlhemptonu na južnoj obali Velike Britanije, koja je jedina svetska komercijalna lokacija nematode, veliki je neuspeh što nijedna pošiljka u poslednja tri meseca nije otišla, piše Financial Times.

„To izaziva veliki stres za naše kupce“, rekao je Tomas Godard, operativni menadžer u kompanije BASF, koja je zadužena za ovaj deo agroindustrije. Iako uvek imaju obećanja da će sve biti sređeno za nedelju dana, ipak se to ne dešava i rešenja nema ni na pomolu.

Uprkos tome što je u vlasništvu nemačke multinacionalne kompanije BASF i što se dve godine pripremala za nove trgovinske aranžmane nakon 1. januara, kompanija nije uspela da dovrši nijednu uspešnu pošiljku svojim kupcima iz EU, među kojima su holandski proizvođači cveća i uzgajivači gljiva širom Evrope.

Budući da svi proizvodi biljnog i životinjskog porekla koji ulaze u Evropu sada zahtevaju pojedinačni izvozni zdravstveni sertifikat, koji mora da ima zvanični pečat službenog veterinara sa ovlašćenjem vlade, izazov je naći sertifikat koji odgovara proizvodu.

Britanske nematode – BASF u fabrici uzgajaju šest različitih sorti. Iako su vodeće u svetu, kompanija je sve više zabrinuta, jer je 4. januara njen prvi utovar koji je bio na putu ka EU vraćen i pre nego što je stigao u luku pošto niko nije bio u stanju da obradi papire.

U rešavanje problema uključilo se i britansko ministarstvo poljoprivrede, ali za sada bez uspeha.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...