inflatorni pritisci i dalje visoki

Pauel najavio novo povećanje kamatne stope do kraja godine

Vesti

22.6.2023 10:18 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Pauel najavio novo povećanje kamatne stope do kraja godine Pauel najavio novo povećanje kamatne stope do kraja godine
Predsednik američke centralne banke Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel (Jerome Powell) najavio je povećanje referentne kamatne stope do kraja godine. „Skoro svi učesnici Federalnog... Pauel najavio novo povećanje kamatne stope do kraja godine

Predsednik američke centralne banke Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel (Jerome Powell) najavio je povećanje referentne kamatne stope do kraja godine.

„Skoro svi učesnici Federalnog komiteta za otvoreno tržište (FOMC) smatraju da bi podizanje kamatne stope do kraja godine bilo adekvatno“, saopštio je Pauel u svom izveštaju pred američkim Kongresom, navodi se na sajtu Fed-a.

On je naveo da su inflatorni pritisci i dalje visoki, a da će suzbijanje inflacije trajati dugo, kao i da će biti potrebno neko vreme da se oseti uticaj uzdržane monetarne politike, prenosi Mina.

Fed je 15. juna odlučio da zadrži referentnu kamatnu stopu u rasponu od pet do 5,25 odsto.

Fed je zadržao mogućnost da poveća kamatnu stopu u budućnosti, ako se pojave rizici koji bi mogli da ugroze glavni cilj banke – smanjenje inflacije na nivo od dva odsto.

 • Jj992

  22.6.2023 #1 Author

  Hvala Pauelu na blagovremenim informacijama…. Izgleda da on nema kredit sa varijabilnom kamatnom stopom

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  Biznis.rs newsletter

  Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

  Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.