Predsednik Feda u Predstavničkom domu Kongresa

Pauel: Nastavljamo sa zatezanjem

Svet

8.3.2023 17:30 Autor: Vladimir Jokanović 3

Pauel: Nastavljamo sa zatezanjem Pauel: Nastavljamo sa zatezanjem
Predsednik američkih Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel (Jerome Powell) potvrdio je u sredu u svedočenju pred Komitetom za finansije Predstavničkog doma Kongresa ono što... Pauel: Nastavljamo sa zatezanjem

Predsednik američkih Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel (Jerome Powell) potvrdio je u sredu u svedočenju pred Komitetom za finansije Predstavničkog doma Kongresa ono što je nagovestio dan ranije u Senatu, da bi centralna banka mogla da poveća kamatne stope više nego što se predviđalo.

Fed bi mogao da poveća troškove pozajmljivanja na više nivoe od ranije projektovanih ako dokazi nastave da upućuju na uporno visoku inflaciju.

Pauel je naveo da je neočekivano blaga zima doprinela padu cena energenata, što je donelo trenutno popuštanje inflacije, ali da se cene nisu stabilizovale.

„Još nismo doneli nikakvu odluku za martovski sastanak. To zavisi od podataka. Rukovodićemo se pristiglim podacima. Terminalna (kamatna) stopa verovatno će biti veća nego što smo očekivali. Izveštaji o snažnom zapošljavanju i izveštaji o inflaciji ukazuju na to“, rekao je Pauel.

Očekuje se da će Fed na sastanku u martu podići kamatne stope za 0,5 odsto (50 baznih poena).

On je istakao da centralna banka ne ide unapred utvrđenim putem i da će budući podaci pomoći da se na narednom sastanku Fedovog Komiteta za otvoreno tržište (FOMC) 21. i 22. marta donese odluka o povećanju stope za 25 ili 50 baznih poena.

„Ostajemo na kursu dok se posao ne završi. Moramo da nastavimo sa zatezanjem. Mislimo da nam nije potrebno značajno povećanje stope nezaposlenosti, ali biće potrebno omekšavanje tržišta rada da bi se došlo do inflacije od dva odsto“, rekao je Pauel.

Indeksi na berzi Wall Street borili su se u sredu ujutru za oporavak od rasprodaje u utorak nakon Pauelovog svedočenja pred Odborom za bankarstvo Senata, ali dobici su bili minimalni.

Podaci ukazuju da je američki trgovinski deficit u januaru povećan za 1,6 odsto na 68,3 milijarde dolara, dok je izvoz porastao za 3,4 odsto na 257,5 milijardi.

  • MIŠKOVIĆ

    9.3.2023 #1 Author

    Kako su predvideli ova godina će biti još teža za privredu a i stanovništvo

    Odgovori

  • GOCA BG

    9.3.2023 #2 Author

    Nastavlja se jos jedna samo jos teza godina …

    Odgovori

  • Jovana24

    14.3.2023 #3 Author

    Koga to zatezu, narod sigurno ne zivi narocito dobro

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.