Odluka o zamrzavanju cena u Crnoj Gori ističe 31. decembra

Pekari predlažu rast cene hleba

AgrobiznisBiznisRegionVesti

14.12.2021 08:40 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Pekari predlažu rast cene hleba Pekari predlažu rast cene hleba
Grupacija pekara pri Privrednoj komori uputila je trgovačkim lancima predlog da od 1. januara cena osnovnog hleba u Crnoj Gori bude 58 centi (68... Pekari predlažu rast cene hleba

Grupacija pekara pri Privrednoj komori uputila je trgovačkim lancima predlog da od 1. januara cena osnovnog hleba u Crnoj Gori bude 58 centi (68 dinara) bez PDV, odnosno 70 centi (82 dinara) u maloprodaji, uz napomenu da vladina odluka o zamrzavanju cena ističe 31. decembra.

Direktor Uniprom pekare i zamenik predsednika Grupacije Vesko Nikolić, rekao je da će ovaj predlog biti dostavljen i resornom ministarstvu.

“Očekujem da bi sastanak sa trgovcima i predstavnicima ministarstava kapitalnih investicija, ekonomskog razvoja i poljoprivrede trebalo da bude održan sredinom nedelje”, navodi Nikolić, piše Pobjeda.

Da je sastanak sa pekarima u planu, potvrdili su i u Ministarstvu ekonomskog razvoja.

„Međuresorna radna grupa, koju čine predstavnici ministarstava ekonomskog razvoja, finansija i poljoprivrede trenutno analizira situaciju i nastoji da pronađe najbolje rešenje za sve. Na toj liniji planirani su i sastanci sa proizvođačima hleba, a o narednim merama javnost će biti blagovremeno obaveštena“, kažu u Ministarstvu.

Foto: Pixabay.com

Nikolić je, imajući u vidu energetsku krizu, ukazao i da u Srbiji od 1. januara najavljuju poskupljenje struje, čija će cena biti gotovo duplirana, pa je za očekivati da se i to odrazi na cenu sirovina.

Na pitanje da li su poskupljivali ostale vrste hleba, Nikolić navodi da industrijske pekare u koje spada Uniprom, Inpek i Don Don, od avgusta, kada je ova odluka u primeni, nisu povećavale cene, ali nema informaciju da li to važi i za privatne pekare.

Trgovci, kako je naveo, imaju razumevanja za njihov predlog, navodeći da je to realno poskupljenje, ali sugerišu da javnost o tome mora biti obaveštena od strane ministarstava.

Nikolić je ranije istakao da je odluka o zamrzavanju cene bele vekne od 600 grama na 40, odnosno 50 centi imala smisla u momentu donošenja, ali da su već polovinom septembra poskupili i brašno i energenti.

Naveo je da su samo tokom poslednja dva meseca sirovine poskupele 50 do 150 odsto.

Nikolić je ranije ukazao da je apsurdno zamrzavati cenu hleba, imajući u vidu da su pšenica i energenti berzanske robe.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...