Kineska valuta ojačala do najvišeg nivoa u poslednja četiri meseca

Peking preko državnih banaka prodaje dolare za juane

BankeSvetVesti

21.11.2023 14:23 Autor: Vladimir Jokanović 0

Peking preko državnih banaka prodaje dolare za juane Peking preko državnih banaka prodaje dolare za juane
Najveće kineske državne banke menjaju ove nedelje juane za dolare na domaćem tržištu i prodaju te dolare na međunarodnim tržištima spot valuta. Istovremeno, juan... Peking preko državnih banaka prodaje dolare za juane

Najveće kineske državne banke menjaju ove nedelje juane za dolare na domaćem tržištu i prodaju te dolare na međunarodnim tržištima spot valuta. Istovremeno, juan je ojačao za dva odsto u protekloj nedelji do najvišeg nivoa u proteklih četiri meseca, na oko 7,13 za dolar.

Velike kineske banke nastavile su da prodaju dolare za juane ove nedelje, naveli su u utorak različiti izvori agencije Reuters. Izvori su govorili pod uslovom anonimnosti, jer nemaju ovlašćenje da o tome javno govore.

Državne banke često se sumnjiče da su ušle na tržište valuta u ime vlasti, ali tajming je neobičan jer bi obično prodavale dolare kada je juan bio pod pritiskom da depresira.

Njihova akcija tokom protekle nedelje usledila je usred opšte slabosti dolara. Indeks dolara, koji meri vrednost valute u odnosu na glavne trgovinske partnere, povukao se za više od tri odsto u novembru, jer su američki prinosi podlegli znacima vrhunca monetarnog pooštravanja Federalnih rezervi.

Neki učesnici na tržištu rekli su da državne banke možda pokušavaju da ubrzaju dobitke juana i podstaknu izvoznike da konvertuju više svojih deviznih primanja u juana. Kineska valuta i dalje je u padu za više od tri odsto u odnosu na dolar ove godine.

Narodna banka Kine takođe je snizila dnevnu fiksirajuću stopu dolara i juana ove nedelje. U utorak je postavila srednju tačku na najniži nivo u poslednja tri i po meseca, od 7,1406 za dolar. Nedavni podaci pokazali su da je oporavak Kine, druge najveće svetske ekonomije, i dalje neujednačen.

Tagovi
KINA SVET VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...