Prošlogodišnja dobit veća od četiri miliona evra

Penzioni fond Republike Srpske kupio deonice kompanija Facebook i Raiffeisen

RegionVesti

19.4.2021 08:11 Autor: Ljiljana Begović 0

Penzioni fond Republike Srpske kupio deonice kompanija Facebook i Raiffeisen Penzioni fond Republike Srpske kupio deonice kompanija Facebook i Raiffeisen
Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona konvertibilnih maraka (oko 4,2 miliona evra), od čega će... Penzioni fond Republike Srpske kupio deonice kompanija Facebook i Raiffeisen

Penzijski rezervni fond (PREF) Republike Srpske ostvario je u prošloj godini dobit od 8,4 miliona konvertibilnih maraka (oko 4,2 miliona evra), od čega će Zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje isplatiti dividendu veću od 5,08 miliona KM (oko 2,5 miliona evra).

Jedna od najvažnijih aktivnosti u prošloj godini bio je izlazak na strana tržišta na kojima su, između ostalih, kupili akcije kompanija Facebook, Raiffeisen Bank International, Berkshire Hathaway.

Foto: Pexels.com

U upravi društva kažu da je kao rezultat procesa restrukturiranja portfelja od osnivanja i u 2020. godini nastavljen trend stabilnih prihoda od kamata po osnovu ulaganja u dužničke vrednosne papire i depozite. Dodaju, da je trenutno oko 40 procenata portfelja PREF u dužničkim finansijskim instrumentima, depozitima i gotovini što pruža uverenje da će i u budućnosti pružiti podršku penzijskom sistemu Republike Srpske, prenosi portal Capital.ba.

„Prošle godine smo oprezno iskoračili na strane berze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inostranstva. Na taj način smo imovinu pod upravljanjem učinili likvidnijom, profitabilnijom i sigurnijom. Ostvarili smo povraćaj na uloženu imovinu od oko 15 odsto i dobili prve dividende”, naveli su iz uprave Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...