Kremlj nagovestio obustavljanje izvoz energenata u Evropu

Peskov: Rusija neće besplatno isporučivati gas

EUSvetVesti

28.3.2022 12:55 Autor: Vladimir Jokanović 10

Peskov: Rusija neće besplatno isporučivati gas Peskov: Rusija neće besplatno isporučivati gas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ako evropske zemlje odbiju da plaćaju ruski gas u rubljama, onda im Rusija definitivno neće isporučivati gas... Peskov: Rusija neće besplatno isporučivati gas

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ako evropske zemlje odbiju da plaćaju ruski gas u rubljama, onda im Rusija definitivno neće isporučivati gas besplatno. On je takođe naveo da će Rusija početi da prodaje naftu zemljama u jugoistočnoj Aziji ukoliko Evropa odbije da kupuje ruske sirovine.

„Činjenica da gas nećemo isporučivati besplatno je jasna. To se može reći sa apsolutnom sigurnošću“, rekao je Peskov novinarima u Moskvi, prenosi Komersant. On je naveo da Rusija još ne zna koje mere će preduzeti ako Evropa odbije plaćanje gasa u rubljama.

Peskov je takođe rekao da će „padajuće narudžbine za naftu“ evropskih kupaca biti nadoknađene prodajom ove sirovine u jugoistočnoj Aziji. „Evropa nije jedino tržište za naftu“, naglasio je Peskov.

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je prošle nedelje vladi, Centralnoj banci i Gazpromu da do 31. marta prebace u rublje gasna poravnanja sa „neprijateljskim zemljama“. „Odlučio sam da u najkraćem mogućem roku sprovedem niz mera za transfer plaćanja. Da počnemo od ovoga, za naš prirodni gas koji se isporučuje u takozvane neprijateljske zemlje, plaćaće se ruskim rubljama“, naveo je Putin, preneo je TASS.

Foto: Pixabay.com
Foto: Pixabay.com

On je precizirao da je planirano da se napuste sve „kompromitovane“ valute. „Želeo bih posebno da istaknem da će Rusija, naravno, nastaviti da isporučuje prirodni gas u skladu sa količinama i cenama, prema ranije utvrđenim ugovorima“, istakao je ruski predsednik. Evropska unija, kao i politički i poslovni lideri mnogih zemalja EU saopštili su da ne vide mogućnost da plaćaju gas u rubljama.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Ursula von der Leyen) izjavila je da Rusija više neće ucenjivati EU zbog snabdevanja Evrope energentima. Ona je istakla da predlog Moskve da evropske zemlje plaćaju ruski gas u rubljama neće biti dozvoljen, jer se time zaobilaze sankcije, kojim je Rusija praktično isključena iz međunarodnog sistema plaćanja posle napada na Ukrajinu.

„To je jednostrana odluka i jasno kršenje ugovora. Nećemo dozvoliti da se zaobiđu naše sankcije. Prošlo je vreme kada je energija mogla da se koristi za ucene“, navela je Fon der Lajen. Nemački kancelar Olaf Šolc (Olaf Scholz) ocenio je da bi plaćanje gasa u rubljama predstavljalo kršenje ugovora.

Najveća italijanska kompanija za naftu i gas, Eni, saopštila je u ponedeljak da ne može da plaća ruski gas u rubljama. „Traže od nas da platimo u rubljama. Nećemo moći jer nemamo rublje, a to nije predviđeno ugovorom, koji precizira obračune u evrima“, saopštila je kompanija Eni, prenosi Breaking The News.

  • Ika

    28.3.2022 #1 Author

    I ne treba, treba da naplate to sto im sleduje

    Odgovori

  • SNEZANA

    28.3.2022 #2 Author

    A I zasto bi??

    Odgovori

  • STRELAC

    28.3.2022 #3 Author

    A EU ne ucenjuje Rusiju???

    Odgovori

  • GOCA BG

    28.3.2022 #4 Author

    Rusi su ih postavili gde im je mesto…

    Odgovori

  • BRANA19

    29.3.2022 #5 Author

    Nema nista besplatno ….

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    29.3.2022 #6 Author

    EU je zavisna u velikoj meri od ruskog gasa i moraće da se prilagodi ako želi da koristi gas. naravno da mora da se plati prema ruskim uslovima isto tako bi postupila bilo koja zemlja EU

    Odgovori

  • MAJALG

    29.3.2022 #7 Author

    Samo je pitanje momenta kada ce popustiti i poceti da placaju u rubljima… mogu oni da pricaju jedno, realnost je sasvim drugacija i toga su i oni svesni.

    Odgovori

  • CELEKRALJ

    31.3.2022 #8 Author

    Samo mogu da poskupe.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    1.4.2022 #9 Author

    Neverovatno da političari u Evropi pod uticajem Amerike rade u korist svoje štete. Potpuno neverovatno, neznam čime ih to Amerika drži u šaci.

    Odgovori

  • VILENJAK

    3.4.2022 #10 Author

    Nemci uvek imaju nešto da kažu i da se mešaju gde im nije mesto. Ovaj put nisu u mogućnosti da diktiraju pravila!

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...