PET DRŽAVA OBUSTAVILO PENZIJE KORISNICIMA U SRBIJI Bez primanja ostalo 296 penzionera

SrbijaVesti

11.5.2020 11:36 Autor: Marija Jovanović 0

PET DRŽAVA OBUSTAVILO PENZIJE KORISNICIMA U SRBIJI Bez primanja ostalo 296 penzionera PET DRŽAVA OBUSTAVILO PENZIJE KORISNICIMA U SRBIJI Bez primanja ostalo 296 penzionera
U vreme vanrednog stanja, samo pet država obustavilo je isplatu penzija korisnicima koji žive u Srbiji. Isplate su prekinute jer najstariji građani zbog zabrane... PET DRŽAVA OBUSTAVILO PENZIJE KORISNICIMA U SRBIJI Bez primanja ostalo 296 penzionera

U vreme vanrednog stanja, samo pet država obustavilo je isplatu penzija korisnicima koji žive u Srbiji. Isplate su prekinute jer najstariji građani zbog zabrane kretanja nisu bili u mogućnosti da na vreme dostave potvrdu o životu, pa je bez primanja u prethodna dva meseca ostalo 296 penzionera, pokazuju podaci Zavoda za socijalno osiguranje.

Nadležni nisu uspeli da uspostave kontakt sa penzionim fondovima Norveške, Velike Britanije, odakle je i najviše penzionera iz ove grupe – 211, Turske i Rumunije, dok sa Grčkom još nije počela isplata, jer je sporazum o socijalnom osiguranju stupio na snagu 1. marta 2020. godine, prenose “Novosti”.

Kako naglašavaju u Zavodu za socijalno osiguranje, Srbija je među prvima pokrenula inicijativu za odlaganje dostavljanja uverenja o životu, neophodnog za neometanu isplatu penzija korisnicima, što je naišlo na veoma dobru i relativno brzu reakciju u svim zemljama ugovornicama sa kojima imamo zaključene sporazume o socijalnom osiguranju.

“Još 19. marta elektronskim putem poslat je dopis na adrese 28 država u cilju postizanja dogovora za nastavak isplate onima koji nisu u mogućnosti da overe uverenja o životu i dostave je svom inostranom isplatiocu” kažu u Zavodu.

Kako objašnjavaju, sa 23 države do kraja aprila uspostavljen je kontakt i prema dobijenim informacijama i postignutim dogovorima, većina je nastavila redovno da uplaćuje novac i za vreme trajanja vanredne situacije.

Preduzete mere dovele su do toga da su gotovo svi korisnici, njih ukupno 240.118 koji imaju prebivalište u Srbiji, na vreme dobijali svoj novac. Istovremeno, Zavod je u ovom periodu poslao u 26 država ugovornica i statističke podatke o davanjima koje je naš PIO fond isplatio svojim korisnicima u 2019. godini, koji žive na teritoriji druge države ugovornice.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...